18

Figyelem, felnőtt tartalom!

Az általad letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

GTA-val toboroz az Iszlám Állam

külföld
2014 szeptember 20., 16:11
comments 69

Arról már többször írtunk, hogy az ISIS-ből Iszlám Állam névre átkeresztelt, szélsőséges szunnita terrorszervezet a dzsihádista csoportok közül elsőként használja kifejezetten jól a közösségi médiát. A legújabb toborzóvideójukban is ezt a tulajdonságukat csillogtatják.

isis1

A videó végig egy GTA-ra emlékeztető számítógépes játékból mutat jelenteket. A fő üzenet az, hogy az Iszlám Állam terroristái ugyanazt csinálják a való életben, amit a nyugati gyerekek, akik nyugati számítógépes játékokkal játszanak.

isis2

Na, ez több szempontból is betalál.

Arról is rengeteget lehetett olvasni a közelmúltban, hogy mennyien mennek nyugatról a közel-keletre, hogy az Iszlám Állam oldalán harcoljanak. Több ilyen cikkből az derül ki, hogy az szélsőséges muszlimok mellett sok fiatal tényleg részben GTA-s hévből áll a terroristák közé, keresi az izgalmat, és a számítógépes játékok már nem elegendőek a számára.

isis3

A másik dolog pedig az, amiért erre a cikkre 18-as korhatáros szűrőt tettem. Úgy gondoltam, hogy egy ISIS-es toborzóvideót, ami tele van erőszakkal, csak nem fogok csak úgy kitenni a 444-re. Ha a képek a legtöbbünk számára épp az ilyen játékok miatt nem is ismeretlenek, a Google szűrőin például nagy valószínűséggel fennakadna egy ilyen, erőszakos képeket tartalmazó bejegyzés.

isis4

Mivel az Iszlám Államról van szó, még én is erőszakosnak tekintem ezeket a képeket, mert tudom, hogy az Iszlám Állam tényleg ezt csinálja a való életben. Valahogy akkor nem tűnt ilyen durvának, amikor én nyomtam a GTA-t tinikoromban.

Arról nem is beszélve, hogy valószínűleg a GTA-t kiadó Rockstar Games is jobban aggódik a játékai erőszakossága miatt most, hogy az Iszlám Állam toborzáshoz használja a terméküket.

isis5

Félreértés ne essék, távol áll tőlem az 50 pluszos középiskolai magyartanárok számítógépes játékokon való felháborodása, de ezen a ponton valóban elgondolkodtam azon, hogy mennyire álságosan is gondolkodunk erről. Na, mindegy. (A találat a Business Insiderről van, az Iszlám Állam teljes videóját meg itt lehet megnézni, de általában ezeket hamar leszedik a Youtube-ról.)

isis6

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.