A paksi kormánybiztos szerint az oroszok elleni szankciók nem érintik a paksi bővítést

Ezt mondjuk eddig is lehetett sejteni, de hétfő este Aszódi Attila, az atomerőmű bővítéséért felelős kormánybiztos oszlatott el a Duna Tévében minden reménytkételyt.

Arra a felvetésre, hogy a nemzetközi megállapodásban szereplő, a bővítéshez az orosz hitelt folyósító bank rajta van a szankciós listán, Aszódi azt válaszolta, hogy az érintett banknak a forrásszerzését korlátozzák a jelenlegi nemzetközi szankciók, ami nem akadályozza meg a bankot, illetve az orosz felet abban, hogy forrást helyezzen ki. Szerezhet akár otthonról is forrást, illetve az orosz fél vélhetően fel tud mutatni számos más bankot, amelyek adott esetben a megállapodásba be tudnak lépni.

"A megállapodást fel lehet nyitni, és be lehet más bankot vonni, ha szükségessé válik, de ez most nem szükséges. Nagyon intenzív tárgyalások zajlanak a műszaki és egyéb részletek tisztázására, de bankváltással kapcsolatos egyeztetések nem szükségesek és nem is folynak. Mindaddig, amíg az orosz fél nem jelzi, hogy számára nem áll rendelkezésre a forrás, addig ez nem lenne indokolt."

- mondta el a kormánybiztos.

Aszódi beszélt arról is, hogy jelenleg három szerződés részletein dolgoznak, ezek tisztázzák az erőmű tervezésének, megépítésének és üzembe helyezésének, valamint üzemeltetésének és karbantartásának feltételeit, továbbá az üzemanyagszállítás körülményeit.

A keretmegállapodások ellen az Európai Unió nem emelt kifogást és folyamatban van a szerződések egyeztetése is. A kormánybiztos elmondta, hogy az EU Ellátási Ügynökségének aláírási joga van az üzemanyagszállítási szerződést illetően, harmadik félként be fog lépni a szerződésbe.

Arra a megjegyzésre, hogy az oroszokon kívül más jelentkezők is voltak a paksi bővítésre, azt mondta, hogy az orosz hitelkonstrukció nagyon kedvező feltételeket biztosít Magyarország számára. Fontos elem az is, hogy az orosz fél vállalta az üzemanyagellátást, ugyanakkor más forrásból is lehetséges üzemanyagot beszállítani. Ha hosszú távon elszigetelődne Oroszország, más forrásból is beszerezhet üzemanyagot Magyarország, jelenleg azonban ez nem szükségszerűség.

Oroszország pont annyira érdekelt ebben az üzletben, mint Magyarország

- mondta el a kormánybiztos.

A titkosított paksi beruházás részleteiről egyelőre amúgy semmit nem tudni, a jelek szerint a kormány maga sem készített semmiféle számítást a beruházásról, a nagyon drága blokkoknak viszont a változó európai trendek teljesen keresztbe is tehetnek. Hát így állunk most. (via MTI, címlapkép:  AFP PHOTO ATTILA KISBENEDEK)