Rendőr foganatosított lefogást egy gyerekkel szemben egy iskolában

bűnügy
2014 szeptember 24., 15:10
comments 27

Varga András rendőrhadnagy tegnap a Kapuvár Térségi Iskola Pátzay Pál Tagiskolában, a DADA programban előadást tartott a 4. b osztálynak „Balhé a suliban!?” címmel. Az erőszakoskodás iskolai keretek között zajlott.

Az előadó ismertette az iskolákban előforduló helyzeteket, „balhékat”, amivel a gyerekek találkozhatnak, és elmondta, hogy a kisiskolások jó heccnek, diákcsínynek gondolják a dolgot, de az is elképzelhető, hogy bűncselekményt követnek el. Varga hadnagy kérdésre több diák csak annyit felel, hogy ha később megkérdezik őket, azt mondják, hogy „csak vicceltünk, játszottunk”. Pedig gyakran garázdaság, testi sértés, lopás, kényszerítés és zaklatás tényállási elemei valósulhatnak meg.

balhé a suliban

Varga elmagyarázta, hol van a határ a diákcsíny és a bűncselekmény között: meddig játék, vicc valami, és mikor beszélünk arról, hogy „ez már nem vicces!” erőszakos, durva cselekmény, ami rendőri intézkedést is vonhat maga után. Az előadó a Büntető Törvénykönyv szövegét a gyerekeknek érthető módon elmagyarázta, korábban megtörtént esetekből vett példákkal szemléltette, hogyan előzhető meg az áldozattá vagy elkövetővé válás. (police.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.