Rendőr foganatosított lefogást egy gyerekkel szemben egy iskolában

2014 szeptember 24., szerda 15:10
27

Varga András rendőrhadnagy tegnap a Kapuvár Térségi Iskola Pátzay Pál Tagiskolában, a DADA programban előadást tartott a 4. b osztálynak „Balhé a suliban!?” címmel. Az erőszakoskodás iskolai keretek között zajlott.

Az előadó ismertette az iskolákban előforduló helyzeteket, „balhékat”, amivel a gyerekek találkozhatnak, és elmondta, hogy a kisiskolások jó heccnek, diákcsínynek gondolják a dolgot, de az is elképzelhető, hogy bűncselekményt követnek el. Varga hadnagy kérdésre több diák csak annyit felel, hogy ha később megkérdezik őket, azt mondják, hogy „csak vicceltünk, játszottunk”. Pedig gyakran garázdaság, testi sértés, lopás, kényszerítés és zaklatás tényállási elemei valósulhatnak meg.

balhé a suliban

Varga elmagyarázta, hol van a határ a diákcsíny és a bűncselekmény között: meddig játék, vicc valami, és mikor beszélünk arról, hogy „ez már nem vicces!” erőszakos, durva cselekmény, ami rendőri intézkedést is vonhat maga után. Az előadó a Büntető Törvénykönyv szövegét a gyerekeknek érthető módon elmagyarázta, korábban megtörtént esetekből vett példákkal szemléltette, hogyan előzhető meg az áldozattá vagy elkövetővé válás. (police.hu)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt