A tehenek igazából gyűlölik a kolompot

A Svájci Szövetségi Technológiai Intézet azt kutatta, hogy hogyan hat a tehenekre a nyakukban hordott kolomp. (Igen, tényleg ezt kutatta a Svájci Szövetségi Technológiai Intézet.) Arra jöttek rá, hogy a teheneket bizony nagyon zavarja a nyakukban hordott kolomp.

Hogy a hanggal vagy az átlagosan csaknem 2,5 kilós szerkezet súlyával van gondja az állatoknak azt még nem sikerült kideríteni, az viszont biztos, hogy a kolompos tehenek kevesebbet esznek és kevesebbet is rágnak a kolomp nélkülieknél.

A kutatók csak feltételezik, hogy inkább a hang lehet a baj, mert a teheneknek jobb hallásuk van az embereknél, a kolomp pedig közvetlenül a fejüknél ad ki száz decibelnél is erősebb hangokat. Ez kábé olyan, mint nekünk egy légkalapács. Elég szar.

Ha a hang és a tömeg nem lenne elég, a kolomp sokszor ki is dörzsöli a tehenek nyakát, az így szerzett sebek pedig nehezen gyógyulnak. A kutatók szerint a megoldás az lenne, ha minden tehenek megszabadítanánk a kolomptól és csak egy chipet tennénk beléjük vagy rájuk, aztán a gazdák nem a kolomp hangjáról találnák meg őket, hanem okostelefonnal. (Qz)

Svájc.

Svájc.

Svájc.

 

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.