Az teljesen természetes, ha az iskolakezdés után egy héttel jön az új igazgató

POLITIKA
2014 szeptember 26., 15:00
comments 59

Szeptember 9-én, kedden elmaradtak a délutáni órák a püspökladányi Karacs Ferenc Gimnáziumban. Ez a város egyik legnagyobb intézménye, gimnázium, szakközép, szakiskola és kollégium egyben. Több, mint 100 ember dolgozik a Karacsban. 1000 gyerek tanul ott. Azért maradtak el az órák 9-én délután, mert aznap teljesen váratlanul kiderült: új igazgatót kap a suli.

A tanévkezdés után 1 héttel.

"Az intézmény korábbi vezetőjének lejárt a megbízása, a pályázaton nem indult senki. A központosítás után egy iskolaigazgató már nem ugyanazt csinálja, mint régen, nem vehet fel senkit egyedül, a tantervbe sincs sok beleszólása, a KLIK-ből viszont naponta egrecíroztatják."

Az egyik pedagógus, aki a Karcsaban dolgozik így indokolta, hogy miért nem pályázott a korábbi vezető. Augusztusban a KLIK-nek már muszáj volt lépni, ekkor az egyik helyettest, Pierog Istvánnét bízták meg az intézmény vezetésével. Őt a tanári kar többsége is támogatta, úgy érezték, hogy jó kezekbe kerül a suli.

Egészen szeptember 9-ig, amikor váratlanul bejelentették: Pierogné megy, a helyére pedig Petőné Papp Margit érkezik.

"Egy héttel a tanévkezdés után hozni új igazgatót nagyon rosszat tesz. Elkezdődött az oktatás, beosztások készültek, valami szakmai munka folyt itt. És akkor most mindent lehet kezdeni elölről. Ez nem csak a tanároknak, hanem a nálunk tanuló diákoknak is rossz."

Ezt is egy tanár mondta. A bejelentés után akkora volt a megdöbbenés, hogy az igazgató-helyettesek az 5. óra után elengedték a gyerekeket, hogy a tanári kar tisztázhassa a helyzetet.

Pedig KLIK szerint nincs mit, a dolgok teljesen természetes módon alakultak így:

"Az új, megbízott intézményvezető megbízása mellett szólt szakmai tudása, felkészültsége, szakmai múltja, illetve hogy korábban már látott el magasabb vezetői feladatot Püspökladányban."

Ezt írták nekünk.

Abban teljesen igazuk van, hogy Petőné Papp Margit látott már el magasabb vezetői feladatot Püspökladányban, jelesül a Fidesz színeiben ő volt a település alpolgármestere. Jelenleg is önkormányzati képviselő, és az őszi választáson is indul fideszes jelöltként.

Petőnének szakmai múltja is van, bár az nem egyértelmű, hogy ez igazgatói kinevezése mellett vagy inkább ellen kellene szóljon.

Ő vezette ugyanis a településen működő Többcélú Oktatási, Nevelési Intézményt. Ennek vezetéséről 2012 nyarán mondott le. A haon akkori tudósítása szerint a település fideszes önkormányzatát akkor "derült égből villámcsapásként érte", hogy a suli 20 millióval tartozik a gázsszolgáltatónak, majd nem sokkal később kiderült, hogy az intézménynek, amit a Karacsba most kinevezett Petőné irányított, még további 60 milliós tartozása van.

"Ebben a helyzetben a képviselő-testület rendkívüli ülésén 30 millió forintot utalt át az intézménynek, mert időközben kiderült, másféle adósságokat is felhalmozott, a végső összeg közelítette a 80 millió forintot – mondta el a polgármester asszony az okok tisztázásra. Hozzátette, az előző hónapban lemondott tisztségéről Petőné Papp Margit főigazgató, helyén Pató Józsefné kapott megbízást a vezetésre."

Így csitította 2012-ben a püspökladányi polgármester a kedélyeket a helyi újságban.

Ezek miatt is tiltakoznak a pedagógusok. Közülük 80-an levelet írtak Balog Zoltán emberminiszternek.

"Mi, a Karacs Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium dolgozói tiltakozunk az ellen az eljárás ellen, amit a jelenlegi intézményvezetői feladatokkal megbízott intézményvezető-helyettessel az EMMI tett. (...) Látatlanban döntött a minisztérium közel 1000 tanuló és több mint 100 dolgozó sorsáról. Ezt az eljárást megalázónak és elfogadhatatlannak tartjuk."

Többek közt ezt írják.

A püspökladányi ügy egyáltalán nem egyedi. A KLIK és az emberminisztérium az országban több helyen is szakmai szempontból nehezen indokolható módon próbált változtatni iskolák vezetésén.

A budapesti Szilágyi Erzsébet Gimnázium története a körülményekhez képest jó véget ért: a szülőknek sikerült megakadályozni, hogy a minisztérium elmozdítsa az ország egyik legjobb középiskolájának legendás vezetőjét.

Miskolcon a hetek óta tartó tiltakozás miatt hétfőn mondott le Dávid Enikő, akit a tantestület és a szülők ellenében neveztek ki a Kazinczy Ferenc Általános Iskola élére.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.