Scruton: nőt és bort az iszlám radikálisoknak!

egyenlőség
2014 szeptember 27., 16:39

Az iszlám világban két nagy veszedelem tombol: fiatal férfiak nők nélkül, és a puritán düh. Roger Scruton a Forbesban utat mutat a radikális iszlamistáknak. Szabad, velük egyenlő nők és bor kéne nekik.

A brit konzervatív filozófus szerint csak kevés politikai elemző veszi észre, hogy valójában mi is történik az iszlám világban. Ő viszont igen egyszerű magyarázattal rukkolt elő.

"Vedd el a bort és a nőket, a feszültség gyorsan elterjed."

Azokban a társadalmakban, ahol rejtegetik a nőket, és arra ösztönzik, hogy minél több gyermeket szüljenek, mert a gyerekek száma a legfontosabb státuszszimbólum, az átlagéletkor döbbenetetesen alacsony. Gázában például az emberek átlagéletkora alig 18 év, a világátlag ehhez képest 28 év, az átlag európai pedig 40 éves.

Az iszlám radikalizmus azokban a fiatal társadalmakban terjed tűzvészként, ahol a nők elérhetetlen és misztifikált lényekként az otthonaikba zártan élnek, a házasság előtti szex tiltott, ahogyan az alkoholfogyasztás is. A nyugati életmódot ismerő fiatal férfiak számára az emancipált nők egzisztenciális fenyegetést is jelentenek. A nők azok a tiltott dolgok, ami csábítják, majd elpusztítják őket.

A fiatal férfiak pedig Scruton szerint dühösek, és haragjuk okát többnyire nem tudják megfogalmazni. Csak homályos, metafizikai magyarázatokkal indokolják, pedig ő úgy gondolja, nyilvánvaló, hogy a radikalizmus oka egyszerű: legalább felerészben a tomboló hormonok okozzák.

Ebből következik - írja -, hogy amikor a konfliktus tör ki egy tetszőleges iszlám országban (Törökország kivételével), a sérelmeiket megtorolni vágyó fiatal férfiak tömegeit láthatjuk a tudósításokban.

"Harcra vágynak, mert fiatalok, férfiak, és nők nélkül élnek."

A másik veszedelem Scruton szerint ezúttal is a puritanizmus. A puritán vallási megoldást keres minden konfliktusra. Számára a földi lét kísértések és a fájdalom hosszú sorozata, amelyen csak úgy képes úrrá lenni, hogy üldözi azokat, akik élvezik a számára tiltott örömöket.

Arra a végkövetkeztetésre jut, hogy a Közel-Kelet legégetőbb problémáira a megoldás a Törökországban Atatürk által véghezvitt radikális változás lehetne: a nők esélyegyenlőségének megteremtése, és az, hogy a nők nyilvánosan elkendőzetlenül mutatkozhassanak. Na és persze a bor.

"A nők megmutathatnák a világnak, hogy a férfiak erőszakossága fenyegeti őket, és hogy egy fiatal férfi sorsa nem az, hogy férfiakkal harcoljon, hanem az, hogy otthon vacsorázzon. Az lecsillapítaná a puritán dühöt. Ha pedig az asztalra egy üveg bor is kerülne, az még jobb lenne."

(Persze nem csak ennyi az egész. Olvassátok el. Ezúttal is érdemes.)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.