Hemzsegnek az orosz kémek az osztrák minisztériumokban

külföld
2014 szeptember 28., 13:34
comments 51

Erről vasárnapi számában az Österreich című osztrák lap írt a katonai elhárítás egy munkatársára hivatkozva. Az orosz titkosszolgálat főleg a külügyi és a gazdasági tárca környékén aktív.

Az elhárítás névtelenül nyilatkozó tagja szerint az oroszok leginkább az Európai Unió által országukra kivetett gazdasági szankciók megkerülésének lehetőségeivel kapcsolatos bizalmas információkat akarnak megszerezni. A lap szerint a törvények kijátszása, illetve jogszabálytervezetek és belső iratok megszerzése mellett az is érdekli őket, hogy kiket kell befolyásolni a szankciók áthágása érdekében, és hogyan lehet biztosítani az Ausztriában lévő orosz pénzeket. 

Ennek érdekében tucatnyi orosz kém próbál a bécsi külügy és a gazdasági minisztérium dolgozóinak bizalmába férkőzni, a lap forrásának szavai szerint az oroszok ráúsznak a kulcspozíciókban lévő emberekre. A kémkedést a bécsi orosz nagyköveti rezidenciáról irányítják, és az oroszok legalább két szállítmányozási vállalkozást használnak titkosszolgálati fedőcégnek.

Az osztrák külügyminisztérium szóvivője az APA hírügynökségnek azt mondta, nem tudja megerősíteni a lap értesüléseit. A gazdasági tárca szintén azt közölte, hogy az illetékes hatóságok nem tudnak a lapban megjelentekről.

Korábban a francia sajtó is cikkezett arról, hogy az utóbbi időben jelentősen fokozódott az orosz titkosszolgálat párizsi tevékenysége, és a kormányzat legmagasabb szintjein is megpróbáltak tisztviselőket beszervezni. Híradások arról is szóltak, hogy manapság nagyjából ugyanannyi orosz kém van Londonban, mint a hidegháború idején. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.