A Bankszövetség Áder Jánostól kéri, hogy ne írja alá a bankok elszámoltatásáról szóló törvényt

gazdaság
2014 szeptember 29., 12:23
comments 47

Azaz a múlt héten elfogadott, a fogyasztói kölcsönszerződések elszámolására vonatkozó törvényt, ami visszamenőleges hatállyal állapít meg új szabályokat a lakossági hitelezésben, és hatalmas terheket rak a bankszektorra.

A Magyar Bankszövetség ezért a jogbiztonság és a kiszámítható jogalkalmazás érdekében kezdeményezi, hogy a köztársasági elnök a jogszabályt ne írja alá, hanem küldje el az Alkotmánybíróságnak előzetes normakontrollra. A szövetség már múlt héten is tiltakozott a törvénytervezet ellen.

Ennek szükségességét az is indokolja, hogy az elszámolási törvény alapjául szolgáló, júliusban elfogadott törvénnyel kapcsolatban bírói kezdeményezésre alkotmánybírósági eljárás van folyamatban, melytől a most elfogadott törvény elválaszthatatlan. Azaz azzal érvelnek, hogy mivel a mostani törvény erősen épít egy olyan törvényre is, amit jelenleg még az Alkotmánybíróság vizsgál, nem lenne értelme ezt most ratifikálni, hiszen amennyiben az Ab az első devizahiteleseket mentő törvényt esetleg megfúrná, akkor jogalkalmazási problémák adódnának.

A devizahiteles mentésről bővebben itt írtunk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.