Már fideszesek is azt mondják, hogy nem kellett volna bezárni az észt nagykövetséget

POLITIKA
2014 szeptember 30., 05:25
comments 23

A tallinni magyar nagykövetség bezárása nem kellőképpen végiggondolt döntés, sem nyelvi-kulturális, sem abból a szempontból, hogy az orosz-ukrán konfliktus közepette milyen biztonságpolitikai üzenete van a balti államok felé, és körükben hogyan érzékelik a budapesti lépést - mondta Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke a Népszabadságnak adott interjúban.

A lap keddi számában közölt beszélgetésben a politikus ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, fontosnak tartja, hogy a Bem rakparton újragondolják az észtországi jelenlétet.

Arra a felvetésre, hogy a kétoldalú magyar-amerikai viszony meglehetősen hűvös, és az elmúlt időszak eseményei azt mutatják, Magyarországgal, különösen a magyar kormánnyal kapcsolatos percepció meglehetősen kedvezőtlen, Németh Zsolt azzal reagált, hogy ő sem elégedett a kétoldalú kapcsolatokkal. Szerinte a magyar diplomáciának eminens feladata, hogy megváltoztassa ezt az érzetet.

A magyar nemzeti érdek hosszú távú érvényesítése szoros együttműködést követel meg az Egyesült Államokkal, és remélem, hogy e heti washingtoni látogatásom szintén ebbe az irányba mozdítja a dolgokat.

Németh Zsolt beszélt arról is, hogy az orosz atomipari szerep megkerülhetetlen Magyarországon. Szerinte az ország alapvető érdeke, hogy a nukleáris energetikai együttműködést mentesítsük a biztonságpolitikai vitáktól. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.