Hiteladósokat mentenek Nagy-Britanniában

gazdaság
2014 október 02., 13:57
comments 35

Hatalmas adósságleírást jelentett be Nagy-Britannia legnagyobb mikrokölcsön-vállalata, a Wonga. A Wonga a kisebb összegű személyi kölcsönök terén piacvezető, az országban leginkább arról hírhedt, hogy magas kamatokkal és díjakkal dolgozik, és csak pár hetes futamidőre ad ki pénzt, amit aztán elég rámenősen hajt be.

Andy Haste, a cég júliusban hivatalba lépett, új elnöke azt mondta, hogy a vezetőség és a brit állami ellenőrző szervek évekre visszamenőleg átnézték a Wonga könyvelését, és arra jutottak, hogy a Wonga úgy nyújtott személyi kölcsönöket, hogy nem ellenőrizte megfelelően, képesek lesznek-e ügyfelei a törlesztésre. A cégnek a későbbiekben a hitelezési gyakorlatát is szigorítania kell, csak akkor adhat kölcsön, ha egészen biztos benne, hogy az ügyfél törleszteni tud majd.

A mostani rendezési terv szerint elengedik a 30 napnál nagyobb fizetési hátralékban lévő ügyfelek tartozását, további 45 ezer ügyfélnek, akik 29 napos vagy annál kisebb hátralékban vannak, pedig nem kell kamatot fizetnie a kölcsöne után. A teljes adósságleírás a Reuters szerint 330 000 ügyfelet érint, 220 millió font (87 milliárd 120 millió forint) értékben. Egy főre vetítve az ügyfeleknek átlagosan 666 fontot (264 ezer forintot) engedtek el.

A Wonga a hatóságokkal folytatott konzultáció után önként ment bele a rendezésbe, de a brit Pénzügyi Szabályozó Hatóság képviselői elmondták, hogy az összes mikrokölcsön-nyújtó is ellenőrzésre készülhet, az egész iparágat új alapokra kell helyezni, és nem lehet többé fűnek-fának hitelezni. (BBC, Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.