Szijjártónak, Mészáros Lőrincnek és Vajnának szól be a Heti Válasz főszerkesztője, nevük említése nélkül

POLITIKA
2014 október 2., 8:36
comments 145

Moralizálgatós hangulatú cikkben ekézi az új korszak gazdagjait Borókai Gábor, a Heti Válasz főszerkesztője a lap csütörtökön megjelent nyomtatott számában.

Bár a publicisztikájában egyetlen név sem szerepel, mégsem nehéz rájönni, kikre gondolva szomorodik el a Fidesz-közeli főszerkesztő, amikor azon kesereg, hogy

pusztulóban az ízlés.

Borókai arról ír, hogy

"kialakult egy sikeres, magabiztos, fölényes társadalmi csoport, amely szabályokon kívülállónak érzi magát: százmilliós ingatlanokat vásárol, külföldi rendszámú autókkal jár, több tízmilliós születésnapi partit rendez, és ennek még reklámot is csap a sajtóban. Holott forrásai legalábbis bizonytalanok. Ő korunk hőse, a sikeres celeb, a vállalkozó, vagy a politikus. Sokak számára társadalmi mintául is szolgál. Pedig közülük jó néhány nem szabadna, hogy szabadlábon legyen."

És bár a homályos leírásokat persze rengeteg mindenkire rá lehet illeszteni, Zuschlag Jánostól Berki Krisztiánig, azért nem nehéz észrevenni, hogy hasonló ügyek éppen a Fidesz környékén bukkantak elő szép számmal a közelmúltban: Mészáros Lőrinc és Szijjártó Péter ingatlanjai, Rogán Antal lakásvásárlása, Andy Vajna tízmilliós meglepetésbulijai mind könnyedén behelyettesíthetőek ebbe a szövegbe.

Borókai szerint pedig mindez mérgezi a társadalmat, és ha valóban mindenki annyit ér, amennyit szerez (ez meg persze üzenet Lázár Jánosnak), akkor a cél szentesítheti az eszközt. Mindez pedig káoszt teremt és kigúnyolja a tisztességet.

"Ez volna a szép új világ? Tövig nyomni a gázt, föltekerni a hangerőt, átgázolni mindenkin, és kiröhögni, aki szólni mer? Mert tudom, hogy semminek sem lesz következménye."

Ha pedig a politikára figyelünk, Borókai szerint a hatalom emberei nehéz helyzetben vannak, mivel az ellenzék annyira gyenge, hogy kontrollszerepe elhanyagolható. Ez pedig ön- és közveszélyes lehet. (Címlapkép: MTI Fotó: Nyikos Péter)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt