Újra bolygó a Plútó

tudomány
2014 október 02., 19:07
comments 62

Szerencsétlen Plútó itt kering a Naprendszer szélén a vérfagylaló hidegben. Erre mi ahelyett, hogy együtt éreznénk akár csak egy kicsit is a Naprenszer legtragikusabb sorsú páriájával, csak ide-oda minősítgetjük.

1930-as felfedezésekor azt mondtuk rá, hogy bolygó. Hogy örülhetett szegény! Végre valami kis elismerés is állt a házhoz. Keringett is tovább nagy büszkén.

Csak aztán felfedeztünk egyre több kisbolygót a Kuiper-övben (ez a Neptunusz pályáján kívül keringő kisbolygók birodalma), amik nagyobbak a Plútónál.

Az első problémákat a később találóan a viszály istennőjéről elnevezett Eris felfedezése okozta. Az Eris ugyanis nagyobb a Plútónál. El kellett dönteni: vagy az Eris is bolygó, vagy a Plútó sem az.

2006-ban jött is a Nemzetközi Csillagászati Unió szörnyű verdiktje:

a Plútó nem bolygó többé.

A Csillagászati Uniónak ehhez a döntéséhez meg kellett határoznia, mit tekint bolygónak, és ezt meg is tette, viszont a csillagászok azóta vitatkoznak, hogy ez a szempontrendszer hülyeség-e vagy nem. A 2006-os meghatározás szerint bolygó az az égitest

  1. ami a Nap körül kering,
  2. nagyjából gömb alakú,
  3. legyen az egyetlen nagyobb égitest a pályáján és annak szűk környezetében.

A Plútónál az 1. és a 2. oké, de harmadik már csak a szemét Eris miatt sem az, ezért kikerült a bolygók közül.

A Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központban viszont most volt egy konferencia, ahol páran amellett érveltek, hogy a Plútó bizony bolygó.

Dr. Owen Gingerich, a Nemzetközi Csillagászati Unió bolygó-meghatározási bizottságának elnöke szerint a bolygó szó jelentése változhat az idők során, ugyanis ez egy kulturálisan meghatározott szó. Ezért szerinte a Plútó bolygó, hiszen 76 évig annak tekintettük.

Dr. Gareth Williams, a konferencia másik részvevője a 2006-os definícióhoz ragaszkodott, tehát szerinte nem bolygó, Dimitar Sasselov, a Harvard bolygókutatási programjának vezetője szerint viszont a 2006-ban meghatározott 3-as kritérium hülyeség, ezért a Plútó bolygó, de még egy csomó minden más is bolygó, így az Eris vagy a Ceres is.

Ezek persze nem a Csillagászati Unió hivatalos állásfoglalásai, csak azt mutatják, hogy vannak azért még csillagászok, akiknek a Plútó újra bolygóvá fogadásáért ver a szívük. (via Mashable)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.