Az amerikai parti őrség mentette meg a maratonistát, aki egy buborékban akart eljutni Bermudára

külföld
2014 október 05., 12:31
comments 18

Reza Baluchi arra vállalkozott, hogy egy saját maga által tervezett vízi járműben teszi meg az utat Floridától Bermudáig. Ez nagyjából 1600 kilométeres távolság. A honlapján azt írta, hogy mindent eltervezett, az út alatt majd halakat fog, amikor meg nem sikerül, akkor a magával vitt proteinrudakat eszi majd. Honlapja szerint az akcióval gyerekeknek akart pénzt szerezni, és

„inspirálni azokat, akik elvesztették a jobb jövőbe vetett reményüket.”

A Baluchi által tervezett HydroPod tulajdonképpen egy műanyag buborék, amit tekerni lehet, ha beleülünk, és így előregördül a vízen. A férfi szerint egyszer már sikeresen tesztelte a szerkezetet Kalifornia és Catalina sziget között, de az csak egy 53 kilométeres út volt.

Most sem a járművel volt baj, hanem azzal, hogy Baluchi elfáradt. A parti őrség már akkor kapcsolatba lépett vele, amikor még csak 70 tengeri mérföldre volt az amerikai partoktól, figyelmeztették az út veszélyeire, és megkérték, hogy tegyen le a tervéről, de a férfi tovább haladt. Szombaton viszont aktiválta a vészjelzőjét így a parti őrség kimentette a legyengült maratonistát.

Baluchi ugyanis nemcsak békeaktivista, de maratonista és kerékpár-bajnok is, korábban többször került a címlapokra futó- és biciklirekordjaival. 2003-ban kapott amerikai menedékjogot, mert hazájában, Iránban iszlámellenes tevékenysége miatt meggyűlt a baja a hatóságokkal. Bűnei között szerepelt, hogy evett a böjt alatt és ellenforradalmi elemeket segített. (BBC)

(A címlapi kép forrása Reza Baluchi saját honlapja.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.