Bulgária kormányozhatatlan marad

külföld
2014 október 05., 15:35
comments 35

Az exit pollok szerint a vasárnapi bulgáriai parlamenti választáson ismét Bojko Boriszov korábbi miniszterelnök jobboldali konzervatív GERB-je kapta a legtöbb szavazatot, azonban most sincs egyedül többségük a parlamentben. Pontosan ez történt a tavalyi választáson is.

Bulgária a Boriszov-kormány 2013 márciusi lemondása óta lényegében kormányozhatatlan. Boriszovék tavaly az év eleji rezsilázadás miatt távoztak a hatalomból. Ekkor több tízezer bolgár vonult utcára az ország több városában, tiltakozva az elképesztően magas közüzemi díjak ellen. A tiltakozásokból hamar kormányellenes mozgalom szerveződött, a kilátástalanság ellen demonstrálva néhányan fel is gyújtották magukat a tüntetéseken.

A Boriszov-kormányból először a gazdasági miniszter, az Európai Fejlesztési és Újjáépítési Bankban nemzetközi hírnevet szerző közgazdász, Szimeon Gyankov távozott, de amikor látszott, hogy a tiltakozók nem elégednek meg ennyivel, az egész kormány lemondott. Boriszov valószínűleg az akkori közvélemény-kutatások alapján úgy számolt, hogy az előrehozott választásokat úgyis a pártja nyeri meg, és a friss legitimációval tovább kormányozhatnak.

A 2013 májusában tartott választáson azonban, bár a GERB szerezte a legtöbb mandátumot, nem került többségbe. A szocialisták és a főleg a török kisebbséget képviselő liberális Mozgalom a Jogokért és a Szabadságért (DPS) alakított kormányt. A probléma az volt, hogy ennek a két pártnak sem volt meg a parlamenti többsége, így csak akkor tudtak elfogadtatni a parlamenttel bármilyen jogszabályt, ha vagy a GERB-ből vagy a szélsőjobboldali Atakából szavaztak át néhányan hozzájuk. Mivel azonban a GERB-et Bojko Boriszov elég jól egyben tartotta, a szocialista-liberális koalíció több kezdeményezését az Ataka támogatta.

A szocialista-liberális kormány ezzel minden hitelét elveszítette szavazói előtt, és az Ataka is visszaesett, ez pedig újra a GERB-nek kedvezett.

A szocialisták brutális vereséget szenvedtek az Európai Parlamenti választásokon, ezért a kormány úgy döntött, támogatás híján lemond. Így jutottunk el a mostani választásig.

Ha hinni lehet az exitpolloknak, semmi nem változott, továbbra is Boriszovék a legerősebbek, de nincs többségük a parlamentben. A szocialisták és a liberálisok is visszaestek, de az Ataka valószínűleg enyhén megerősödött, és új pártok is bejuthatnak a törvényhozásba. Boriszov maga is kemény koalíciós tárgyalásokra számít, de 2013-mal ellentétben már kész arra, hogy újra miniszterelnök legyen. (Novinte)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.