Homeopátiával az ebola ellen

áltudomány
2014 október 07., 09:52

Az ember, némileg naivan, természetesnek gondolná, hogy a nem lanyhuló ebola járvány ellen minden segítség jól jöhet, különösen ha orvosoktól jön. Nem meglepő mindez, hiszen nap mint nap arról olvasunk, hogy új oltások fejlesztődnek és tesztelődnek nagy ütemben, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is folyamatosan napirenden tartja a kérdést. A Magyar Homeopata Orvosi Egyesület (MHOE) közleményét olvasva, azonban már sokkal kevésbé vagyok biztos abban, hogy minden orvosi segítség hasznos lesz:

Az Ebola krízis megállításának érdekében dr. Daniel Kertész* Fran Sheffield indított útjára egy aláírásgyűjtést. Javaslata az, hogy a WHO a lehető leghamarabb vesse be a homeopátiát is, hogy a járvány feltartóztatása sikerüljön. A homeopátia már sokszor bizonyított a járványok idején. Az aláírásgyűjtés a WHO döntéshozóinak figyelmét szeretné felhívni erre a lehetőségre.

A WHO már nyáron kitwittelte, hogy az ebola ellen nem igazán hatásos a homeopátia (ami, figyelembe véve miként működik a homeopátia nem tűnt revelációnak), de természetesen ott is emberek dolgoznak, tévedhetnek. Ezért, a MHOE közlemény hatására magam is megnéztem, mit lehet az orvosi cikkek tárházaként működő Pubmeden fellelhető, ún. peer-reviewed szakirodalomban találni a homeopátia ebola gyógyító hatásáról, vagy egyáltalán arról, hogy más járványok esetében milyen hatásfokkal használták. Ezt foglalnám itt össze részletesebben:

Most pedig mindenki foglalkozzon valami értelmesebbel.

(*Update: Daniel Kertész a WHO helyi képviselője a címzettje a csodalevélnek és nem kiagyalója.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.