Meddig menne el Magyarországgal szemben? - erről faggatták a holland biztos-jelöltet

Egyéb
2014 október 7., 14:41
comments 109

Szerda délután tartották az Európai Parlamentben Frans Timmermans holland biztos-jelölt meghallgatását, és a kérdések között szerepelt az is, hogy mit tesz majd a magyar kormány demokráciát korlátozó lépései ellen.

Frans Timmermans volt holland külügyminisztert jelölte Jean-Claude Juncker az első helyettesének, és többek között az alapjogok is hozzá tartoznak majd. Timmermans két Magyarországgal kapcsolatos kérdést is kapott.

Először egy francia liberális képviselő vette elő a témát, Jean-Marie Cavada. Hogyan kezelné, hogy a magyar kormány korlátozza a sajtót, a civil szervezeteket és az igazságszolgáltatást? Egyetért azzal, hogy Magyarországon rendszerszintű támadás érte a jogállamiságot?

Timmermans így válaszolt: Az elmúlt években ez a kérdés rendszeresen felmerült. A bizottság beavatkozása néhány konkrét ügyben megoldáshoz vezetett. A megoldások érdekében párbeszédet fogok kezdeményezni az érintett tagállammal. Nem fogok habozni, hogy az összes rendelkezésünkre álló eszközt felhasználjam, hogy tiszteletben tartsák azokat az értékeket, amelyeket az összes tagállam magára vállalt.

Frans Timmermans Fotó:AFP/Emmanuel Dunand

A válasz értékelése elég sokszínű a Twitteren. Van újságíró, aki szerint ennél már nem is lehetett volna egyértelműbb, hogy mindent megtesz majd a magyarok kordában tartásáért. A liberális frakció viszont elvárta volna, hogy Timmermans az úgynevezett hetes cikkely bevetéséről is beszéljen, vagyis arról, hogy akár a magyar kormány szavazati jogát is fel lehetne függeszteni a tanácsban.

Később Judith Sargentini, egy holland zöldpárti képviselő kérdezett Magyarországról: Az európai intézmények már elég régóta folytatnak párbeszédet Magyarországgal. Nem gondolja, hogy a magyar kormány lépései valóban fenyegetik a jogállamot?

Timmermans erre így válaszolt: Elég sok ideig tartana mindenre reagálni, amit Orbán Viktor magyar miniszterelnök mond a beszédeiben. A kérdés az, hol történik konkrét jogsérelem? Örömmel kezdenék neki egy ilyen vizsgálatnak. Ám ennek párbeszéddel kell kezdődnie, és akkor láthatjuk meg, hogy szükség lesz e fellépésre: kezdve a kötelezettségszegési eljárással, egészen a hetes cikkely alkalmazásáig. Nem fogok megriadni semmitől. Ha valami bosszantott engem az elmúlt 17 évben, akkor az az volt, hogy igen kemények voltunk a csatlakozásra váró országokkal, de bátortalanok voltunk a már felvett országok esetében.

A meghallgatást itt lehet követni.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt