Megbízhatóan fog működni az új forint!

gazdaság
2014 október 07., 06:40
comments 37

2014 végétől elkezdi a forgalomban levő bankjegyek cseréjét a Magyar Nemzeti Bank. Elsőként a tízezres címletet újítják meg, az új pénz korszerű biztonsági elemeket kap, hogy „a készpénzforgalom minden szereplője számára garantálja a megbízható működést”.

A forinthamisítás egy két éve felszámolt nyomdai hamisítóműhelytől eltekintve alapvetően a színes fénymásolásra épül. Ez ellen eddig is elég védettek voltak a bankjegyek. De az MNB szerint "csekély számban" kifinomultabb másolatok is készülnek, amelyekkel már meg lehet téveszteni a pénztárosokat.

Csak hogy értsék, milyen tételekről beszélünk: az MNB saját statisztikái szerint évi 2500-10000 hamis bankót szűrnek ki, vagyis a legextrémebb esetben, ha mind a tízezer hamis pénz húszezres

akkor is legfeljebb évi 200 millió forintnyi hamis pénz kerül forgalomba.

Magyarország teljes készpénzállománya kb 2800 milliárd forint, vagyis a hamisítás mértéke elenyésző, nem befolyásolja a készpénzforgalmat. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.