Orosz lehallgatóközpontra bukkantak Szíriában a lázadók

külföld
2014 október 07., 09:53
comments 55
photo_camera Képkocka az elfoglalt kémbázison forgatott videóból. A bal felső sarokban ciril betűs felirat olvasható. A Centr-S az orosz katonai hírszerzés, a GRU elektronikus megfigyelési részlege. A képeken a bázison szolgáló orosz "tanácsadók" láthatók.

A mérsékelt szír lázadók, a Szabad Szíriai Hadsereg (FSA) harcosai elfoglaltak egy lehallgatóállomást Damaszkusztól délre, az izraeli határ közelében.

Ez még nem is volna annyira meglepő, végül is Szíria és Izrael hivatalosan háborúban áll - a legutóbbi, 1973-as háborújukat csak tűzszünet zárta le. Vagyis az, hogy Szíria kémkedhet Izrael után, elég magától értetődő.

De ezen a már kívülről is elég feltűnő, antennákkal telepakolt lehallgatóállomáson az arab feliratok mellett cirilbetűs feliratokat is találtak. És nemcsak feliratokat, hanem

az orosz katonai hírszerzés, a GRU elektronikus hírszerzési részlegének, a Center S-nek a jelvényeit is.

A netre posztolt képeket és videókat amerikai nemzetvédelmi tisztviselők hitelesnek mondják, bár szerintük ezek megtalálása nem feltétlenül jelenti azt, hogy a bázist az oroszok irányították. Elképzelhető, hogy az orosz kémek csak tanácsadóként vagy segítőként dolgoztak ott a szír hírszerzők mellett.

Az FSA szóvivője, Firasz al-Haurani szerint az oroszok még két hete is ott voltak a bázison, a szír hadsereg akkor menekítette ki és szállította őket repülővel Damaszkuszba.

Hogy mit csinálhattak az oroszok Szíriában, Izrael határán?

Mark Galeotti, a New York University orosz hírszerzéssel foglalkozó szakértője szerint a bázis nem telemtrival vagy a repülők felderítésével, hanem "a lázadók rádiókommunikációjának megfigyelésével és a lázadócsoportok tartózkodási helyének felderítésével" foglalkozhatott. Erre utal szerinte az is, hogy az elmúlt évben a szír kormányhadsereg sokkal célzottabb támadásokat mért az ellenzékre, ez pedig "új, szofisztikáltabb eszközök" használatát feltételezi.

De az oroszok a bázisról Izrael és Jordánia egészét és Irak északnyugati részeit is megfigyelhették - akár azért is, hogy időben jelezhessék iráni barátaiknak, ha az izraeli légierő támadásba lendülne atomlétesítményeik ellen.

Az persze eddig se volt titok, hogy Oroszország komolyan támogatja a szír rezsimet. 2011, a polgárháború kitörése óta Oroszország rengeteg katonai "tanácsadót" küldött az országba, és több milliárd dollár értékben adott el fegyvereket a rezsimnek. (Via The Daily Beast)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.