Valami nagyot robbant Teherán közelében

A múlt heti ENSZ-közgyűlésen Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök hiába próbálta az iráni atomprogramra terelni a szót, a világ vezetői éppen Irakkal, Szíriával, de leginkább az IS szélsőségeseivel voltak elfoglalva. Pedig az izraeli hírszerzés jelentései szerint Irán éppen az atomrobbantás egyik lépésével, a hasadóanyag berobbantásával kísérletezgetett Parchinban. Valahol itt - a magam részéről a folyó keleti partján, a bevetett mezők feletti pirostetős épületekre tippelek:

A Teherántól alig 50 kilométerre keletre fekvő kísérleti telep azok közé tartozik, ahol 2005 óta nem járt nemzetközi ellenőr.

Ott robbant nagyot valami hétfőn. A hivatalos iráni hírügynökség, az IRNA jelentése szerint "tűz ütött ki egy robbanószergyárban Teherán keleti részén". A tudósításban Parchin nevét még csak nem is említették. Az iráni ellenzéki források szerint viszont ott volt a robbanás epicentruma.

A robbanás akkora volt, hogy még 15 kilométerrel arrébb is ablakok törtek be.

Hogy mi történt? Nem tudjuk. Azt viszont igen, hogy az izraeli és az amerikai hírszerzés az elmúlt években komoly szabotázsakciókkal lassította az iráni atomprogramot. Vírusok szabadultak el az iráni számítógépeken, atomtudósok haltak meg a nyilt utcán és fel is robbant ez-az, megölve egy-két magas rangú célpontot. Amiből akármi is következhet, értik. (Via The Atlantic)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.