Hová lett a McDonald's libamájas hamburgeréből a libamáj?

gasztronómia
2014 október 08., 14:14
comments 104

Magyar hetek vannak a McDonald's-ban, és mi lenne magyarabb, mint a libamáj, vagy ahogy a fine dining világában mondják, a foie gras? Főleg, hogy a libamájat tavaly Fazekas Sándorék a Kürt-féle adatmentéssel és a fröccsel együtt hungarikumnak minősítették, amiről Uj Péter tudna mesélni hosszasan, ízesen. Sajnos attól még, hogy a libamáj hungarikum, ritkán kerül magyar asztalra, és le merem fogadni, hogy sokan lesznek olyanok, akik magyarnak vallják ugyan magukat, mégsem az anyukájuk vagy az iskolai menza, hanem az amerikai hedonista fertő előretolt bástyájának révén jutnak életükben először libamájhoz. 

De hogy sokat nem tudnak majd meg róla, az biztos.

Nem mintha aljas módon kispórolták volna belőle: szemrevételezéses módszerrel arra jutottunk, hogy a Meki libamájas hamburgerében igenis van libamáj, nem is mikroméretű darab, hanem egy rendes, szemmel is jól látható szelet.

photo_camera Külcsín

 

photo_camera Belbecs

Hanem az íze. A McDonald's-nak ugyanis sikerült a húspogácsából, egy szelet libamájból, némi salátából és nyers hagymából álló kompozíciót megküldeni egy olyan borsos öntettel, ami konkrétan bárminek az ízét elvenné, ami 50 egységnél kevesebbet ér el a Scoville-skálán. Igen, a libamáj ízét is. Úgyhogy aki aki arra kíváncsi, semmiképpen ne a Mekiben próbálja megismerni. Ha viszont a haverjainak akar eldicsekedni azzal, hogy ebédre bekapott egy kis libamájat, egy percig se habozzon. Azt nem kell hozzátenni, hogy 1190 forint volt, és nincs íze. Ellentétben a Madeleine-süteménnyel.

Szakvélemények:

Erdélyi Péter szakvéleménye: Meglepően jó.

Haszán Zoltán szakvéleménye: A McDonald'shoz képest fűszeres, de annyira, hogy el is veszett benne a máj.

Király András szakvéleménye: Bátran ajánlom a fűszeres ételek kedvelőinek. Annyira borsos, hogy még a csajom se borsozná meg pluszba, pedig ő egy hét alatt fogyaszt el egy teljes fűszermalomnyi borsot. Azt, hogy libamáj is van benne, a szememmel láttam, de más érzékszervi tapasztalattal nem tudom alátámasztani. Amikor esélye lett volna felbukkanni az íznek a standard húspogácsa és a szekérderéknyi bors mögül, akkor hirtelen minden más ízt elnyomott a majonézes mártás.

anarki: Meg tudtam enni, de én bármit meg tudok enni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.