A szombathelyi pap misén kampányolt a kormánynak

POLITIKA
2014 október 09., 08:07
comments 104

Egy a Nyugat.hu-n közölt olvasói levél szerint a szombathelyi Szalézi templomban nyílt Fidesz-kampány folyik. A levél szerint a plébános egy szombati misén a családról beszélt, majd

„ismertette a Kormány gyermekes családokat érintő adó tervezetét. Nagy áhítattal elmondta, hogy a Kormány tervei között szerepel, hogy a nagycsaládosoknak január 1-től gyerekenként 33 ezer Ft adójóváírás bevezetését tervezi. Sicc. Nem tudom, hogy jön ez ide, mivel ez már évek óta így van. Legalább képbe lenne az aktuális törvényekkel, és nem is ez lenne a családokat érintő kedvezményekben bekövetkező változás.”

A prédikáció azzal folytatódott, hogy

„…a képviselő jelöltek két részre oszthatóak. Egyik fele a nemzet felvirágosodásáért szentelte életét, a másik fele pedig idegen érdekeknek. Idegen érdekeknek , akiknek kiárusítanák az országot. Valamint minden nemzetközi fórumon lejáratják hazánkat.”

A felháborodott levél tartalmáról a Nyugat.hu újságírója a plébániát is megkérdezte, és a misét tartó atya azt mondta, ő nem folytat kampányt, nem politizál, de a neki tulajdonított szavakat nem tagadta és nem is erősítette meg. Az ügyről később a plébánia vezetője is adott ki közleményt. Azt írta, hogy a kifogásolt szavak egy olyan prédikációban hangzottak el, amin egy másik pap helyettesítette őt, és elismerte, hogy ez a prédikáció

„egyéni véleményt sulykol, amelyre a pap se az egyház, se a rend képviseletében nincs feljogosítva. Minden lehetséges eszközömmel arra törekszem, hogy ilyen a jövőben ne fordulhasson elő. A felháborodott és kegyeletében sértett olvasótól elnézést kérek, és erre kész lennék személyesen is.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.