Egy lépéssel távolabb kerültem a sasomtól :(

ÁLLAT
2014 október 09., 12:28

Köztudott, hogy akarok egy sast, de a körülmények ellenem játszanak: nemsokára változnak a veszélyes állatok tartásának szabályai. Ha pedig a szabályok változnak, akkor szigorodnak, az ellenkezőjére ritkán van példa. Például most sincs.

Először is az új végrehajtási rendelet tervezete felsorolja a veszélyes állatok körét. 

A különösen veszélyes állatok közé tartozik például:

  • az ízeltlábúak közül a fekete özvegyek összes faja
  • a hüllők közül egyebek mellett  krokodilok, anakondák, viperafélék, aligátorteknősök
  • a madarak közül a struccalakúak rendjébe tartozó kazuárfélék fajai 
  • az emlősök közül a nagyragadozók, a cerkóffélék, a gibbonfélék és a csimpánzok.

Mit jelent ez? Azt, hogy a különösen veszélyes állatokat a tervezet szerint kizárólag állatkertben, cirkuszi menazsériában, illetve kísérleti állatot tenyésztő, beszállító és felhasználó intézményben lehet majd tartani.

Ez eddig oké, nem érinti a sasomat. Lássuk tovább, jönnek a közepesen veszélyes állatok:

  • a skorpió, több varánuszfaj, a sárga anakonda, néhány piton és vipera, több kígyófaj, a vadmacska, a kenguruk, a fosszák, a lófélék, disznófélék, szarvasfélék.
  • A madarak közül a baglyok, keselyűfélék és sasok.

Igen, sasok.

Azt persze kikérem magamnak, hogy a sas ugyanolyan veszélyes lenne, mint egy ló vagy egy disznó.  De mi szigorodik a sastartásban, amihez már eddig is egy halom engedély és vizsga kellett,  az eddigiekhez képest?

Nagyjából egyetlen dolog:

közepesen veszélyes állatfaj tartásához is szükséges a 3 hónapnál nem régebbi pszichológiai alkalmassági vizsgálat.

Illetve az, hogy a veszélyes állatot - amennyiben fizikai tulajdonságai azt lehetővé teszik - egyedi azonosítóval kell ellátni, az adatokat országos elektronikus adatbázisban tartják majd nyilván.

Tudja valaki, hogy kell normálisnak tettetni magam egy pszichológiai alkalmassági vizsgálaton?

Mert ha nem, sose lesz sasom :(

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.