Az önkormányzati választás eddigi 7 legnagyobb meglepetése

POLITIKA
2014 október 12., 19:47
comments 241

1. Békéscsabán a Jobbik támogatja a polgármestert

A feldolgozottsági adatok alapján már biztos, hogy Békéscsabán a Jobbik által támogatott független jelölt, Szarvas Péter komoly fölénnyel verte nemcsak a baloldali Velkey Gábor Dánielt, de a fideszes Hanó Miklóst is. Ez az első alkalom, hogy egy Jobbik-támogatással induló jelölt megyei jogú város polgármestere lehet. Ez különösen meglepő főleg annak fényében, hogy a városi képviselők választásán a Jobbik nem szerepelt különösebben jól, az egyéni kerületeket egy kivételével a Fidesz nyerte.

2. Zugló oldalt vált

Papcsák Ferenc a parlamentben nyomatja, így nem lehet többé polgármester, a fideszes jelöltet viszont egyelőre veri a PM-es Karácsony Gergely, de szoros a verseny.

3. Pakson csúnyán lepofozták a Fideszt

Pakson a fideszes jelölt, Kozmann György olimpikon 47 százalékos feldolgozottságnál csak a szavazatok 22,5 százalékát szerezte meg, Süli János, az atomerőmű korábbi vezetője pedig a többit.

4. Siófokon is verik a Fideszt

Lengyel Róbert, független jelölt, a korábbi rendőrkapitány 91 százalékos feldolgozottságnál (tehát már biztosan) Siófok polgármestere.

5. Az MSZP nagyon messze elmarad a saját várakozásaitól

Tóbiás József, az MSZP elnöke, amikor várakozásairól kérdezték egy interjúban, azt mondta, Szegeden, Szombathelyen, Salgótarjánban, Miskolcon, Dunaújvárosban és Nyíregyházán is esélyes a baloldali jelölt. Ezek közül Szeged valószínűleg meglesz, Salgótarján és Szombathely szoros, de a többi valószínűleg nem lesz meg.

6. Tiszaújvárosban tarol a baloldal

Az MSZP-s Bráz György szinte biztosan polgármester lesz (94 százalékos feldolgozottságánál is fölényesen vezet), és az összes egyéni választókerületet is hozták a szocialisták.

7. Több nagyobb városért versenyben van a Jobbik

Ózdon, Cegléden és Tapolcán nagyon jól szerepelnek a Jobbik jelöltjei, mindhárom városban esélyesek a polgármesteri székre. Törökszentmiklós és Tiszavasvári már szinte biztosan megvan. A választás.hu szerint a mostani feldolgozottsági szintek alapján 12 településen lesz jobbikos polgármester. Ha ez ennyi marad, akkor a vezetett települések számát és lakosságszámot tekintve is javultak, hiszen eddig 11 településen volt polgármesterük, és egyik sem volt olyan nagy, mint Ózd.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.