A román miniszterelnököt támogatja a nemzetközi romakirály

külföld
2014 október 13., 15:03
comments 41

Victor Ponta szociáldemokrata kormányfőt támogatja a novemberi romániai elnökválasztáson a Romák Demokratikus Szövetségének Pártja (PADR). Erről ma írt alá megállapodást a Dorin Cioaba, a párt elnöke a kormánykoalícióban részt vevő Románia Haladásáért Országos Szövetséggel (UNPR).

photo_camera A romakirály 2013. augusztusi megkoronázása. A jobb oldali koronás férfi Dorin Cioaba, a nemzetközi romakirály, a bal oldali pedig az öccse, Daniel Cioaba, a romániai romakirály (Fotó: Sebastian Marcovici / AFP)

Cioaba, aki a romák nemzetközi királyának tekinti magát, múlt hét végén jelentette be, hogy pártját hivatalosan bejegyezte a bíróság. A megállapodás aláírása után úgy nyilatkozott: több 100 ezer roma csak az ő jelzésére vár, hogy kire adja voksát az elnökválasztáson, úgyhogy az ő állásfoglalása eldöntheti, ki lesz Románia következő elnöke.

A szociáldemokratákkal szorosan együttműködő UNPR-t Gabriel Oprea belügyminiszter vezeti, de a romakirállyal kötött egyezményt egyik helyettese írta alá. Az UNPR vállalta, hogy a 2016-os parlamenti választásokon PADR-jelölteket is indít listáin azokban a térségekben, ahol sok roma közösség él – írja az MTI.

A cigányok nemzetközi királyának nevezett Dorin Cioaba, akit Kállai Csaba országos fővajda látogatása óta a magyarországi romák is elismerik uralkodójuknak, júniusban közölte, hogy a világ három kontinensén, 37 országban élő romáknak új virtuális pénzneme lesz: a lov, ami a roma lovele, azaz pénz szóból jön.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.