Tudja, miről fog szólni a 2015-ös költségvetés? Hát, a bankok elszámoltatásáról

A tavaszi választási győzelme óta a kormány eddig látványosan nem csinált semmit. A paksi beruházáson és a devizahitelesek mentőcsomagján kívül a parlament egyetlen érdemi döntést sem hozott - ellenben megszavazták, hogy választási évben ráérjenek novemberben benyújtani a költségvetést.

Azt a költségvetést, amiben az EU figyelmeztetése szerint a GDP 0,9 százalékát kitevő megszorításra lesz szükség ahhoz, hogy az államadósság csökkenhessen. Ha nem csökkenne, újraindíthatják a túlzottdeficit-eljárást, ami az országnak járó EU-s források felfüggesztésével járhat.

Most, hogy az önkormányzati választáson is túlvagyunk, a kormány is munkához láthat. Orbán Viktor miniszterelnök ma beszédet tart a parlamentben, utána két napos rendkívüli kormányülés kezdődik. A várakozások szerint ennek a jövő évi költségvetés lehet a fő témája.

Hogy ebben mi lesz, arról először Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke beszélt a Kossuth rádió hétfő reggeli műsorában. Azt mondta, hogy a 2015-ös

a bankok elszámoltatásának költségvetése lesz.

De a devizahitelek elszámolásának ezermilliárdos költségével megterhelt bankoktól sok pénzt már aligha lehet lehúzni. Ezért van B terv is. Kósa szerint

a felére csökkenthetik "a bürokráciára költött pénzt", ami most a GDP tíz százalékára rúg.

(MTI)