Vatikán: A katolikus egyháznak együttérzést és tiszteletet kell mutatnia az azonos nemű pároknak

vallás
2014 október 13., 17:15

Erről beszéltek a vezetők a Ferenc pápa által összehívott püspöki szinódus első hetén – derült ki a dokumentumokból.

Eszerint az egyháznak tisztelettel kell fordulnia a „nem-hagyományos kapcsolatok” felé, beleértve a nem házas és az azonos nemű párokat is, és „értékelnie kell” ezeknek a kapcsolatoknak „a pozitív értékekeit”.

A bíborosok összefoglalója az első igazi jelentés arról, hogy miről volt szó a 190 vezető pap találkozóján, aminek célja, hogy mélyebben tanulmányozza az egyház tanításait és gyakorlati munkáját.

Eszerint az egyház eredeti tanítása az ideális, de el kell ismerni, ha vannak például egy homoszexuális kapcsolatnak is kölcsönösen pozitív hozadékai.

Szakértők szerint váratlan és elképesztő fejlemény, hogy az egyház hajlandó egyáltalán elismerni egy azonos nemű párról, hogy partnerek. Néhány éve ez elképzelhetetlen lett volna.

Azokról a párokról, akik gyereket vállalnak, de nem házasodnak össze, szintén azt mondták, hogy megértőnek kell velük lenni, mert ha ez nem is hagyományos értelemben vett család, kifejezi az az iránti igényt.

A szinódus után egy évig egyeztetnek majd arról, hogy ezeket az iránymutatásokat hogyan dolgozzák ki a gyakorlatban. Ezt majd a jövő őszi szinóduson beszélik meg. (Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.