Bejött a legnagyobb szlovák oligarcha terve, megszerezte a Smet

külföld
2014 október 15., 08:35
comments 13

A német tulajdonos, a Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaft (RBVG) eladta ötven százalékos részesedését a legnagyobb független szlovák politikai lapot, a SME-t és a magyar nyelvű Új Szót is kiadó Petit Press kiadóban. A vevő a Penta befektetési csoport.

Az a Penta, ami főszereplője volt az elmúlt 20 év legsúlyosabb, a kormány bukásával végződő korrupciós botrányának.

A Sme szerkesztőségének hatvan munkatársa a múlt héten felmondással fenyegetőzött arra az esetre, ha a Penta tulajdont szerez a kiadóvállalatban. Matuš Kostolny, a lap főszerkesztője erre már két nappal korábban is utalt, amikor a Penta tervezett bevásárlásáról kérdeztem. Azt mondta,

„nem akarok egy nem szabad, nem független újságnál dolgozni.”

Kostolny és négy helyettese kedden be is nyújtotta felmondását. A szerkesztőség többi tagjának távozásáról még nem érkeztek hírek.

A Petit Press felvásárlásárol kivétel nélkül az összes pozsonyi lap beszámolt.

A tranzakciót még a szlovák Monopolellenes Hivatalnak is jóvá kell hagynia. A Penta a hírek - és értesüléseim - szerint 15 millió eurót adott a Petit Press ötven százalékáért - annyit, amennyit az egész vállalat érhet. Ezzel a túlárazott ajánlattal érték el, hogy a kiadó társtulajdonosa, Peter Vajda ne tudjon élni elővásárlási jogával. (Via MTI. A címlapi gif forrása: Mountain Gorillas of Rwanda.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.