Még szorosabban ellenőrzi a kormány Paks II-t

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Eddig az állami energetikai cég, az MVM volt a tulajdonosa a Paks II. Zrt-nek. Ezt a céget azért hozták létre, hogy előkészítse az új atomerőmű építését. A blokkokat orosz hitelből az orosz Roszatom építi meg.

A Paks II. Zrt.-t a magyar állam átveszi az MVM-től, a cég értéke valamivel több mint 10 milliárd forint. Ezzel az eddigieknél is közvetlenebbül a kormány hatáskörébe kerül az építkezés előkészítése.

Tervezik a Déli Áramlatot

Az MVM berak 5 milliárd forintot a Déli Áramlat előkészítésébe. Ez az a gázvezeték, amit az orosz Gazprom épít, és a Fekete-tenger alatt menne Bulgáriáig, onnan pedig Szerbián keresztül vezetne Magyarországra, illetve innen tovább Szlovéniába és Ausztriába. Az építkezés szárazföldi szakaszát az Eurúpai Bizottság leállíttatta, Brüsszel szerint a konstrukció sérti az EU-s jogot.

Az Ausztria felé menő szakaszról csak idén döntöttek, és ezzel jóval hosszabb lesz a vezeték magyarországi része, mint arról korábban szó volt. A vezeték itthoni részét a Déli Áramlat Magyarország Zrt. építi majd, ami fele részben a Gazprom, fele részben pedig az MVM tulajdona. A hosszabb vezeték előkészítésére több pénz kell, ezért a Gazprom és az MVM is 5-5 milliárd forintot tesz most közös cégükbe.

Az MVM-nél arról is döntöttek, hogy megveszik erdélyi Úz-völgyi Vízerőmű 90 százalékát.

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.