Visszaverték Kobanénál az ISIS-t

külföld
2014 október 16., 09:19
comments 32

Súlyos vesztesegéket szenvedett az ISIS-ISIL-IS-Iszlám Állam a Kobane nevű szír-török határvárosnál, amelyért hetek óta folynak a harcok a fejlevágós muszlim csoport és a Civilizált Világ Civilizált Harcosai között.

Egy, a BBC-nek nyilatkozó kurd vezető szerint a radikális iszlamisták az utóbbi napokban már csak a város ötödét tartották ellenőrzésük alatt, egy amerikai illetékes szerint pedig több száz halottja van az USA és szövetségeseinek légitámadásának az ISIS környkbeli állásai ellen.

A nyugati fegyverekkel és hírszerzéssel támogatott helyi kurd csapatok most Kobane keleti és délkeleti részeiről igyekeznek kitakarítani a még ott tartózkodó ellenséget. A BBC helyszíni tudósítója szerint szemben az előző hetek közhangulatával, kurd csapatok kifejezetten optimistának tűnnek.

Ebben nyilván nagy szerepe van annak hogy Barack Obama amerikai elnök és több nyugat-európai ország vezetői megállapodtak abban, hogy több segítségét kell nyújtaniuk az Iszlám Állan ellen harcolóknak.

Hogy valójában fontos-e Kobane, és hogy az iszlamisták előrenyomulása mennyire jelentős hadászatilag, arról ezt a cikket érdemes elolvasni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.