Hé, #CsipeszesÍrótáblaEmber, mit buzgálkodsz ott az ebolás körül?

Tbg
Egészségügy
2014 október 17., 11:54
comments 51

Új hőse van a texasi Ebola-pániknak, ez a férfi:

A felvételen az látható, amint Amber Vinsont, aki az Ebolában elhunyt betegtől egy dallasi kórházban elkapta a kórt, különleges óvintézkedések közepette felrakják egy repülőre, hogy Atalantába szállítsák.

A képen a beteg körül több biztonsági ruhába öltöztetett embert látni, kivéve egyvalakit, akit csupán egy csipeszes írótábla (clipboard) véd a vírusos betegtől.

Az internet népe természetesen azonnal felkapta a felvételt, és feltette a járványügyi helyzetben különösen adekvát kérdést:

MI AZ ÚRISTENT KERES OTT AZ AZ EMBER VÉDŐRUHA NÉLKÜL?

Felmerül ugyanis a gyanú, hogy esetlegesen megfertőzödik.

A videófelvételen látható, hogy a férfi azért tisztes távolságot tart a betegtől, és az Ebola-vírusról tudni kell, hogy levegőn keresztül nem fertőz, csak testnedvvel, váladékkal való érintkezéssel.

"Az Ebola-vírus nem terjed nyilvános helyeken, tünetmentes személyekkel való futólagos érintkezés útján. Ön nem fertőződhet meg papírpénz vagy élelmiszerek megérintésétől, vagy pl. egy uszoda medencéjében. Az Ebola-vírust szúnyogok sem terjesztik. Az Ebola-vírus – az Influenza-vírussal ellentétben – a levegőben sem terjed."

- írja az ÁNTSZ honlapja.

Ennek ellenére felettébb furcsa, hogy ez történik az Egyesült Államokban, amely maga is elkönyvelhette első, félrediagnosztizált, majd a betegsgében elhunyt Ebola-lázas betegét.

Az ABCNews derítette ki, hogy mi a helyzet: az írótáblát szorongató ember nem más, mint az az ember, akinek a feladata volt, hogy a nővér átszállítását járványügyi szempontból ellenőrizze. Azaz éppen arra kellett vigyáznia, hogy a fertőzésveszélyt a szállítás során a minimálisra korlátozzák.

Tekintve, hogy ehhez a munkához könnyedén látni és mozogni is tudni kell, a hivatalos protokoll szerint nem viselhette védőruhát, amelyben a mozgás nehézkes, a látásviszonyok korlátozottak. (TheVerge)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.