Lázár János nem tud semmit

POLITIKA
2014 október 20., 11:45
comments 238

Nyíltnak ígért, majd zárttá vált, végül ismét nyitottá tett ülésen egyeztetett a parlament nemzetbiztonsági bizottsága arról, hogy az Egyesült Államok magyarok beutazását tiltotta meg korrupciógyanús esetek miatt.

A helyszínről származó beszámoló szerint az ülés pofonegyszerű logikára épült fel: Lázár János Miniszterelnökséget vezető, a titkosszolgálatokat is felügyelő miniszter nem tud semmit, és ezt nagyon sokszor elmondta, míg az ellenzéki tagok mindezen méltatlankodtak.

Lázár, miközben rengetegszer hangsúlyozta, hogy fogalma sincs miről lehet szó, gyakran kitért arra is, hogy mennyire fontos szövetségesünk az Egyesült Államok.

Teljes sötétségben tapogatózik a külügy is, ezt az éppen Washington felé elinduló Szijjártó Pétert helyettesítő államtitkár, Magyar Levente mondta el az ülésen. Pedig pont Magyar volt az, akinek Goodfriend ügyvivő elsőnek jelezte, hogy tíznél kevesebb magyar állampolgártól megvonták a jogot, hogy az Egyesült Államokba utazhasson. De ennél többet nem tudnak.

Az ellenzéki tagok nagyjából azt hozták, amire számítani lehetett tőlük. Molnár Zsolt például kitért arra is, hogy mennyiben hasonlít ez az ügy arra, amikor amerikai állampolgárokat tiltottak ki a budapesti fajvédő konferencia miatt. Szél Bernadett pedig mivel arra számít, hogy az amerikai több információt már nem fognak átadni, ezért a kormány saját vizsgálatát szeretné, aminek része lehetne az is, hogy a kitiltását eddig egyszer sem cáfoló NAV-vezető, Vida Ildikó megszólalna végre a nyilvánosság előtt. A Jobbik pedig nem meglepő módon arra tért ki, hogy annyira nem is tartják jó barátnak az Egyesült Államokat.

photo_camera Lázár az ülés után (Fotó: Botos Tamás)

Lázár egyetértett azzal, hogy vizsgálat kell, de nem világos a számára, hogy kivel szemben. A NAV-ot például a Nemzetgazdasági Minisztérium felügyeli, de ők nem jeleztek semmit, ami alapján vizsgálódni lehetne. A miniszter egyben azt kérte az ellenzékiektől, hogy ne használják fel ezt az ügyet arra, hogy a magyar kormányt támadják a parlamentben.

Nagyot ment még az ülésen az igazságügyi miniszter, Trócsányi László is, aki azt pedzegette, hogy igazából a magyar jog szerint nincs is alapja az amerikaiak eljárásának. Az amerikai jog szerint persze van, de a magyar vizsgálathoz az kell, hogy a magyar jog szerint is probléma legyen.

A DK-s Vadai Ágnes szerint viszont az is probléma, hogy a kitiltottakat tájékoztatták az amerikaiak, és ha ezek között vannak kormánytisztviselők, és mégsem jelezték a helyzetet a feletteseiknek, az önmagában gond. Ha meg jelezték, akkor Lázáréknak tudniuk kéne. Vadai rátért az ügy egyik legérdekesebb aspektusára is, azaz arra, hogy az egész botrányt a Századvég tulajdonában lévő Napi Gazdaság indította el.

"Lássuk be, hogy a magyar-amerikai kapcsolatok mélyponton vannak. Ennek az ügynek messzemenő következményei lesznek a magyar-amerikai együttműködésre nézve gazdasági és védelmi szempontból is. Ez nem jobb és baloldal, hanem a magyar nép ügye."

- mondta még el Vadai.

Lázár szerint senkitől nem várható el, hogy feljelentse magát, hiszen ha az amerikaiak szóltak is a kitiltásról a magyaroknak, nem indokolták, így azt sem lehet tudni, hogy ezek az emberek magánemberként vagy kormánytisztviselőként kapták a tiltást. Annyit lehet tudni, hogy az amerikai gyanú szerint korruptak, így pedig furcsa lenne, ha önként jelentkeznének.

"Senki nem mondta a főnökének a magyar államigazgatásban, hogy jó napot kívánok, az Amerikai Egyesült Államok nemzetbiztonsági kockázatot talált velem szemben."

- mondta még el Lázár.

Majd azzal folytatta, hogy az amerikaiakat meg kell nyugtatni, hogy a magyar-orosz viszony nem értékválasztás, hanem pragmatizmus kérdése. Így értelmezhető a magyar-ukrán gázszállítás leállítása. Szijjártó dolga lesz Lázár szerint, hogy a magyar külpolitika érdekeit bemutassa az Egyesült Államokban, és elmagyarázza, hogy Budapesten mi miért történik. Az nem változik, hogy Magyarország az EU és a nyugati szövetségi rendszer része.

Az ülés végén Szél Bernadett felvette, hogy a bizottság hallgassa meg a kitiltással szóba hozott érintetetteket, de Németh Rezsibiztos Szilárd még időben közbelépett, és közölte, hogy szerinte rákosista tempó lenne, ha a nemzetbiztonsági bizottság idézné be és hallgatná meg az érintetteket. Szerinte előbb bizonyítani kell a gyanút, aztán számon kérni.

Az ülésről készített összes posztunkat itt olvashatja el.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.