Sikorski szerint pontatlanul idézték az Ukrajna feldarabolásáról szóló mondatait

külföld
2014 október 21., 04:21
comments 24

A lengyel parlament elnöke szerint pontatlanul idézte őt a Politico amerikai portál abban az interjúban, amiben arról beszélt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök 2008-ban azt javasolta Donald Tusk akkori lengyel miniszterelnöknek, hogy a két ország ossza fel egymás között Ukrajnát. Az eredeti hírről mi is írtunk, még hétfő este.

Az egykori külügyminiszter Twitteren azt írta, hogy az amerikai lap néhány ponton felnagyította az általa mondottakat.

A Politico szerint a vezető lengyel politikus úgy fogalmazott, hogy az orosz elnök Donald Tusk 2008-as moszkvai látogatásán állt elő az Ukrajna felosztásáról szóló indítványával.

"(Putyin) azt akarta, hogy legyünk részesei Ukrajna felosztásának... Ez volt az első dolog, amit Putyin mondott a miniszterelnökömnek, Donald Tusknak, amikor Moszkvába látogatott"

- mondta a portál szerint Sikorski, aki közölte, Putyin egyenesen úgy fogalmazott, hogy Ukrajna mesterséges ország, amelyben Lviv például lengyel város, ezért a két ország nyugodtan feloszthatja.
Sikorski, aki elkísérte az említett látogatásra miniszterelnökét, a honlap szerint is mondta, hogy Tusk nem válaszolt Putyin javaslatára, mert tudta, hogy hangját rögzítik. Lengyelország soha nem mutatott semmiféle érdeklődést az orosz akció iránt.

"Nagyon, nagyon világosan tisztáztuk velük, nem akarjuk, hogy bármi közünk is legyen ehhez"

- fogalmazott Radoslaw Sikorski.

Az eddig megjelent elemzések szerint az interjú tovább élezheti a Lengyelország és Oroszország ukrán válság miatt megromlott kapcsolatát, aminek az sem segített, hogy Lengyelországban Oroszországnak való kémkedés gyanújával letartóztattak két embert.

Az interjúval kapcsolatban egyelőre sem a lengyel külügyminisztérium, sem az orosz kormány nem reagált. Ewa Kopacz lengyel miniszterelnök viszont a TVP lengyel közszolgálati tévécsatorna egyik késő esti műsorában azt mondta hétfőn, hogy amennyiben Vlagyimir Putyin valóban ilyen javaslattal állt elő, az botrányos.

"Egyetlen lengyel miniszterelnök sem vesz részt olyan aljas cselekedetben, mint amilyen egy másik ország felosztása"

- fogalmazott, hozzátéve, hogy korábban nem hallott az orosz elnök állítólagos indítványáról. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.