Nagyon szokatlan, hogy Szijjártót csak egy államtitkár fogadja

POLITIKA
2014 október 21., 10:31
comments 246

Kedden bemutatkozó látogatást tesz az Egyesült Államokban Szijjártó Péter még ropogósan friss külügyminiszter.

Szijjártó persze nem ismeretlen az amerikai külügynek. Hiszen ő volt az, aki első hivatali napján már vissza is utasította Barack Obama kritikáját. Aztán szintén ő volt az, aki berendelte az Egyesült Államok - nagykövet híján - itteni ideiglenes ügyvivőjét, hogy kikérdezze a korrupció miatt tiltólistára került magyar kormányzati tisztségviselőkről, bár erről már korábban tájékoztatást kapott a külügy a nagykövetségtől.

Szijjártó Pétert sajnos nem fogja személyesen megismerni John Kerry amerikai külügyminiszter, mert nem fognak találkozni. A magyar külügyminisztert az USA Külügyminisztériumának európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkára, Victoria Nuland fogadja majd.

photo_camera Victoria Nuland tavaly ősszel járt Magyarországon, akkor még Martonyi János fogadta, igen szívélyesen. Fotó: Egyesült Államok nagykövetsége/Facebook

Ilyen képeket most ne várjunk, Nuland ugyanis októberben egy konferencián már üzent Magyarországnak:

Miközben a térség országai élvezik a NATO és az EU nyújtotta előnyöket, vannak olyan vezetők a térségben, akik mintha elfelejtették volna, hogy ezek az intézmények milyen alapértékeken nyugszanak. Azt kérdezem ezektől a vezetőktől, hogyan képesek minden éjjel a NATO ötödik cikkelyének takarója alatt aludni, miközben nap mint nap az illiberális demokráciát erőltetik, felkorbácsolják a nacionalista érzelmeket, korlátozzák a sajtó szabadságát és démonizálják a civileket?

Sőt, már ekkor megpendítette a mostani korrupciós vihart is (bár ezt például a románok is magukra vették):

Kérdezem azokat, akik korrupt hivatalnokokat védenek az igazságszolgáltatástól, megkerülik a saját parlamentjüket, ha nekik úgy kényelmesebb, vagy piszkos egyezségeket kötnek, amelyekkel növelik országuk függőségét egyetlen energiaforrástól, annak ellenére, hogy a diverzifikálás mellett kötelezték el magukat. Azt kérdezem tőlük, ezek a lépések vajon hogyan erősítik és teszik biztonságosabbá az országukat?

Szijjártó most személyesen is átadhatja a válaszát, aminek a lényege az volt, hogy a magyarok és a közép-európaiak szabadságszeretők, és nehezen viselnék el, ha bárki korlátozni akarná szabadságjogaikat. Amúgy baráti a viszony.

Lázár János hétfőn mindenesetre azt mondta a korrupciós tiltólista miatt összehívott nemzetbiztonsági ülésen, hogy nem látják, hogy megromlott volna a magyar-amerikai viszony. Szijjártó feladata a következő lesz szerinte Washingtonban: a magyar külpolitika érdekeit bemutassa az Egyesült Államokban, és elmagyarázza, hogy Budapesten mi miért történik. Az amerikaiakat meg kell nyugtatni, hogy a magyar-orosz viszony nem értékválasztás, hanem pragmatizmus kérdése. Így értelmezhető a magyar-ukrán gázszállítás leállítása. És nem fordítottunk hátat nyugati szövetségeseinknek.

Megnéztük, hogy elfordult-e már a NATO-tagságunk elnyerése óta, hogy bemutatkozó látogatásán nem fogadta a magyar külügyminisztert amerikai kollégája.

Martonyi János

Martonyi János NATO-tagságunk legelső napján az Egyesült Államokban volt. 1999. március 12-én a Missouri állambeli Independence-ben - cseh és lengyel kollégájával együtt - ünnepélyesen átadta Madeleine Albright amerikai külügyminiszternek a NATO-csatlakozási okiratokat, ezzel Magyarország teljes jogú taggá vált a NATO-ban. A Washingtonba visszafelé tartó gépen Albright még megbeszélést folyatott Martonyival. Martonyi pár hónappal később Göncz Árpádot is elkísérte Amerikában, majd 2000-ben háromszor is kezet rázott Albrighttal, 2000 májusban is járt az amerikai külügyminiszternél, aztán amikor Martonyi New Yorkba ment szeptemberben az ENSZ-közgyűlésre, még ott is tanácskoztak egyet. Albright pedig ellátogatott Magyarországra 2000 decemberben. 

Amikor aztán Orbán Viktor 2001 májusban az Egyesült Államokban járt, Martonyi találkozott az új külügyminiszterrel, Colin Powell-lel. Aztán kihűlt a kapcsolat, a magyar kormány nem az amerikai ajánlatot fogadta el a vadászrepülő-tenderen, és nem is sietett Amerika mellé állni szeptember 11-e után.

Kovács László

Hány nap telt el a kinevezése és az amerikai kolléga meglátogatása között? 56

Hogy jött létre a találkozó: A Medgyessy-kormány megalakulása után hívta meg Washingtonba Colin Powell.

Többször találkoztak, Kovács miniszterelnökségi küldöttség tagja is volt, mert államvédelmis múltja ellenére Medgyessy Pétert is fogadta George Bush, ráadásul kétszer is, előbb 2002 novemberében, majd 2004 júniusban.

Somogyi Ferenc

Hány nap telt el a kinevezése és az amerikai kolléga meglátogatása között? 212

Condoleezza Rice meghívására utazott Washingtonba 2005. áprilisban.

Előkészítették Gyurcsány Ferenc látogatását.

Göncz Kinga

Hány nap telt el a kinevezése és az amerikai kolléga meglátogatása között? 127

Hogy jött létre a találkozó? Condoleezza Rice hívta meg.

Göncz Kinga évente találkozott Condoleezza Rice-szal, legelőször 2006 októberben, majd 2007 szeptemberben és 2008 szeptemberben is, amikor átadta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét a Csillaggal. Az amerikai külügyminiszter azt mondta: "Igazán büszke vagyok, hogy megkaphatom ezt a kitüntetést", a magyar népet tiszteli, Magyarországot régóta ismeri és szereti, egyik első egyetemi dolgozatát Magyarországról készítette. Külön örömét fejezte ki, hogy a kitüntetést Göncz Kingától veheti át, aki "személyes barátja és egy olyan ember lánya, aki a magyar történelem egyik legnagyobb alakja".

Balázs Péter

Hány nap telt el a kinevezése és az amerikai kolléga meglátogatása között? 55

Hogy jött létre a találkozó? Meghívatta magát.

2009. június 10-én találkozott amerikai kollégájával, Hillary Clintonnal Washingtonban. A találkozót a Bajnai-kormány miniszter kezdeményezte. Volt miért teperni, mert az Egyesült Államok gyanakodva nézte a Gyurcsány-kormány közeledését Oroszországhoz. Balázs Péter azt mondta: miután Moszkva Budapest második legnagyobb gazdasági partnere, s Oroszországon keresztül nyeri a gázimport 80 százalékát. Még annyit tett ehhez hozzá, hogy “értékeink a transzatlanti közösséghez kötnek bennünket, de fontosnak tartjuk a gazdasági együttműködést, amelynek a térségben stabilizációs szerepe is van, és nem jó, ha a gazdasági kapcsolatok félreértéseket szülnek vagy felesleges gyanút keltenek.” Közös sajtótájékoztatójukon Hillary Clinton ijesztőnek nevezte a romákkal szembeni agresszió növekedését (ez a romagyilkosság idején volt), kétszer is felvetette az emberi jogok kérdését, és megkérdezte vendégétől, miben segíthetne Washington ezen a téren Magyarországnak.

Martonyi János

Hány nap telt el a kinevezése és az amerikai kolléga meglátogatása között? 24

Hogy jött létre a találkozó? Nem pontosan derült ki.

2010 után kétszer is fogadta amerikai kollégája Washingtonban. Először a második Orbán-kormány megalakulása után Hillary Clinton hívta meg. A cél a két ország szövetségének erősítése volt. Ezután ENSZ-közgyűlésre ment úgy Martonyi, hogy a New York-i programjában nem volt washingtoni kitérő, ehelyett a magyar ENSZ BT-tagságért lobbizott számos kollégájánál. Magyar külügyminisztet utoljára 2012. október 18-án fogadott amerikai külügyminiszter. Ez nem volt kifejezetten harmonikus találkozó. Hillary Clinton ugyanis egy évvel korábban Budapesten járt, és számos kritikát fogalmazott meg, majd levélben is jelezte aggodalmát az új alaptörvény miatt. A találkozó után Martonyi azt mondta: "Tulajdonképpen azok a kérdések, amelyek alapvetően felmerültek a külügyminiszter asszony 2011 júniusi látogatásán, tehát az igazságszolgáltatás, a választási rendszer és a médiaszabadság, ezek túlnyomórészt megoldódtak vagy a megoldás felé haladnak". Martonyi védte még a magyar sajtószabadságot, de kiderült az is, hogy Clintonnak nem tetszett az sem, hogy a magyar kormány szabad utat adott az azeri baltásgyilkos katonának. A magyar külügyminiszter végül köszönetet mondott a baráti párbeszéd folytatásáért és az elmúlt időszakban az amerikai kormány részéről megfogalmazott tanácsokért.

Navracsics Tibor

Rövid, júniustól szeptemberig tartó külügyminiszteri időszakában nem járt az Egyesült Államokban. Így nem is fogadta a kollégája.

Szijjártó Péter

Nem fogadja amerikai kollégája.

Mikor járt utoljára a Fehér Házban a magyar külügyminiszter főnöke?

Orbán Viktor 2001-ben.

Medgyessy Péter 2002-ben és 2004-ben.

Gyurcsány Ferenc 2005-ben.

Bajnai Gordon 2009-ben csak az alelnökkel találkozott.

Orbán Viktor 2010-es győzelme óta nem járt Washingtonban, most őszre tervezett amerikai látogatására sem sikerült szervezni találkozót az elnökkel.

Orbán Viktor 2010-es választási győzelme óta nem járt Washingtonban, az amerikai kormány a győzelme utáni gratulációval is késlekedett.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.