Szaakasvili azt állítja, hogy neki is mondta Tusk, hogy Putyin felosztotta volna Lengyelországgal Ukrajnát

külföld
2014 október 22., 12:34
comments 25

A lengyel sajtó szerint Miheil Szaakasvili volt grúz elnököt is értesítette Donald Tusk lengyel miniszterelnök 2008-ban a közte és Vlagyimir Putyin között lezajlott beszélgetésről, amiben az orosz elnök Ukrajna felosztását javasolta.

Radoslaw Sikorski parlamenti elnök, volt külügyminiszter tegnap vonta vissza azt az állítását, hogy Putyin hat éve Ukrajna közös felosztását ajánlotta a lengyel kormányfőnek, és azt is elismerte, hogy a lengyel kormányfő 2008. februári moszkvai látogatásán nem került sor Tusk-Putyin találkozóra.

De a lengyel lapok ma visszaidézték a volt grúz elnöknek azt az interjúját, amit október elején adott a TVN24 lengyel hírtelevíziónak: Szaakasvili akkor azt mondta, hogy Tusk és Putyin szóban forgó beszélgetéséről ő maga is értesült, közvetlenül Tusktól, aki szerint Putyin azt mondta:

„Osszuk fel egymás között Ukrajnát.”

Szaakasvili szerint Tusk akkor azt hitte, Putyin csak viccel. Szerinte a beszélgetésre a 2008. áprilisi bukaresti NATO-Oroszország csúcstalálkozón került sor, néhány hónappal az orosz-grúz háború kitörése előtt.

photo_camera Miheil Szaakasvili volt gúz elnök az Oroszország ukrajnai beavatkozása ellen tartott nagygyûlésen a kijevi Függetlenség téren 2014. március 2-án. (Fotó: MTI/EPA/Szerhíj Dolzsenko)

Szaakasvili szerint Bukarestben Putyin hasonló ajánlatokkal fordult más országok, köztük Magyarország és Románia vezetőihez is. Személyesen neki azt mondta az orosz elnök:

„Ukrajna nem egy állam, hanem egy terület.”

Egy következő találkozón orosz földnek nevezte a Krím-félszigetet, a balti államokról pedig azt mondta neki, hogy a NATO nem tudja őket megvédeni – mondta Szaakasvili.

Sikorskinak az amerikai Politico hírportálon megjelent interjúja Lengyelországban vihart kavart, bal- és jobboldali ellenzéki politikusok és újságírók is felvetették, hogy Sikorski és Tusk annak idején miért nem értesített senkit Putyin Ukrajnával kapcsolatos elképzeléseiről. A fő ellenzéki erő, a Jog és Igazságosság indítványt nyújt be a szejmben Sikorski házelnöki tisztségből való felmentésére. Sikorski visszalépését egyre több képviselő követeli, köztük a kisebb koalíciós párt, a Nemzeti Parasztpárt tagjai is.

Donald Tusk volt miniszterelnök, aki december elejétől az Európai Tanács elnöki posztját tölti majd be, egyelőre nem nyilatkozott. A Rzeczpospolita című napilap úgy tudja, Tusk tegnap este Ewa Kopacz miniszterelnökkel beszélt az ügyről, és Sikorski visszalépését követelte, ha nem tisztázza a helyzetet.

Grzegorz Schetyna új lengyel külügyminiszter azt mondta szerdán a TVN24-ben, Sikorski a vitatott interjúban időt és helyet tévesztett, de most az ügyet lezártnak lehet tekinteni. Mint mondta: „2008-ban Moszkvában nem kerülhetett sor négyszemközti Tusk-Putyin találkozóra.”

Leszek Miller, az ellenzéki Baloldal Demokratikus Szövetségének (SLD) elnöke úgy nyilatkozott, hogy Sikorski „konfabulált” (hozzáköltött a valósághoz). Miller ezért a visszalépését követelte, ugyanakkor azt is sürgette, Tusk foglaljon állást az ügyben.

Az ügy napirendre került a lengyel Nemzetbiztonsági Tanács délben kezdődött ülésén is, de a résztvevők távozóban csak annyit mondtak a sajtónak, hogy ezt a vitát ideje lenne lecsitítani.

Arról, hogy a 2008. áprilisi bukaresti NATO-Oroszország csúcson Vlagyimir Putyin széles fórumon is Ukrajna szétesésével fenyegetőzött, már a csúcs befejezése után is beszélt Bogdan Klich akkori lengyel nemzetvédelmi miniszter. A fellelhető sajtóforrások szerint Klich akkor egy rádióinterjúban úgy nyilatkozott: „meghökkentő” volt sok jelenlévőnek a fórumon elhangzott Putyin-beszéd keménysége.

Az akkori lengyel sajtó megírta (az orosz Kommerszant hivatkozva), hogy Putyin a csúcson kijelentette, ha Ukrajnát meghívják a NATO-ba, Moszkva a kelet-ukrajnai területek és a Krím elcsatolását kezdeményezheti. A híradások szerint Putyin kijelentései miatt a kijevi parlament képviselői interpellációval fordultak az ukrán külügyminiszterhez. (RP, TVN24, Wiadomosci, Fakty Interia via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.