A konzervatív Die Welt szerint lehet, hogy az EU-nak nincs is szüksége Magyarországra

POLITIKA
2014 október 23., 12:59
comments 926

A vs.hu német lapszemléjében bukkantunk rá az eddig az Orbán-kormánnyal kifejezetten megértően bánó konzervatív Die Welt főszerkesztő-helyettese, Andrea Seibel publicisztikájára, amiben azt a kérdést feszegeti, vajon kell-e Magyarország egyáltalán az Európai Uniónak.

Seibel szerint az egykori mérsékelt szocialista ország Orbán Viktor vezetésével most ismét függönyöket ereszt maga köré: nyugat-ellenes, antidemokratikus, illiberális függönyöket, már közvetlen szomszédaitól is elszigetelve magát.

Minderre pedig nincs válasza Brüsszelnek, az EU alapfilozófiája, a jövőbe vetett optimizmus miatt nem látták előre, hogy előfordulhat, hogy tagállamok helytelenül viselkednek, hogy szankcionálni kell őket, sőt, előfordulhat, hogy kizárásra is szükség lehet.

A rövid szerkesztőségi állásfoglalás felidézi, hogy Orbán nem is csinál titkot EU és modernizmus-ellenes világnézetéből, miközben ismerve az EU hibáit, ezekkel visszaélhet. De az illiberális államról szóló beszéde az Egyesült Államoknak már túl sok volt, és Seibel szerint az Egyesült Államok soha nem tett egyetlen keleti EU-tagállammal szemben sem ilyen lépést.

Ez szégyen Brüsszelnek, de egyben lehetőség is. A hatalmas és erős Oroszország elleni szankciók is hatni kezdtek. Akkor miért ne hatnának Magyarországgal szemben? Az országnak szüksége van az Európai Unióra, de biztos, hogy igaz ez fordítva is?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.