Hatvanöt miskolci roma kért menedékjogot Svájcban

Az elmúlt napokban érkeztek az országba. Erről a miskolci önkormányzat adott ki közleményt. A menedékkérelemről a külügyminisztérium tájékoztatta az önkormányzatot. A minisztérium információi szerint további roma csoportok is érkezhetnek még Svájcba.

Váradi Gábor, a Miskolci Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke az MTI-nek elmondta, vasárnap indult egy csoport busszal Svájcba. Úgy tudják, hogy sok roma család készül még kiutazni.

Váradi szerint a kiutazás elsődleges oka a kilátástalanság, és az a téves információ, hogy Svájc befogadja az embereket.

A Neue Zürcher Zeitung svájci napilap csütörtöki számában írt arról, hogy Beat Meiner, a Svájci Menekültsegély nevű szervezet főtitkára szokatlannak nevezte, hogy ezen a héten 65 roma kért menedéket az országban. A magyar romák számának ilyen mértékű megnövekedése azért meglepő, mert az elmúlt két évben összesen csupán 46-an fordultak ilyen kéréssel a svájci hatóságokhoz.

Céline Kohlprath, a migrációért felelős szövetségi hivatal szóvivője szerint nem valószínű, hogy elfogadják menekültkérelmüket, mert Magyarország biztonságos országnak számít.

A Roma Sajtóközpont beszámolója szerint az egyik menedékkérő azt nyilatkozta a Le Matin nevű lapnak, hogy szülővárosukban a hatóságok lefoglalták a házaikat, mert a területen tervezett satadionépítésnek útjában állnak.