A drognak használt varázsgomba fogja forradalmasítani a gyógyszeripart. Mutatjuk, hogy miért

TUDOMÁNY
2014 október 31., 18:07

Egy olasz vegyész megvizsgálta a tudatmódosítóként használt gombafajtákban lévő hatóanyagot. Pontosabban annak az emberi agyra gyakorolt hatását, és durva eredményeket kapott.

A gombákban lévő pszilocibin felpörgeti az agy érzékelésért felelős részeit és összeköti az egymástól amúgy független területeket. Például a látást a hallással, vagy a szaglást a tapintással. Így lesz a szavaknak színe, az ölelésnek illata. Az érzékszervek összefonódását az olasz tanulmány „hipercsatlakozásnak” nevezi.

photo_camera A baloldali ábrán az agy normál működése, a jobb oldali ábrán a begombázott agy. A különböző színek különböző agyterületeket jelölnek.

De a kutató egy másik dolgot is észrevett. A gomba hatóanyaga serkenti a szerotonin termelődését, amitől a fogyasztó boldogabb és kreatívabb lesz. A hatás több órán keresztül nagyon intenzív. Utána sokat enyhül,

de akár 14 hónappal a fogyasztás után is tart még az átlagosnál kreatívabb, boldogabb állapot.

A vizsgálatnak csak azt sikerült feltárnia, hogy pontosan mit csinál a gomba az aggyal, de a hogyan még kérdéses. A vegyész tovább folytatja a munkát, a célja az, hogy a gombák jótékony hatásait felhasználva egy új gyógyszert fejlesszen ki a depresszióban, személyiségzavarban szenvedőknek.

via

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.