Élő egyenesben elkúrtázott a cseh elnök

Miloš Zeman Hszi Csinping kínai államfővel.AFP PHOTO / POOL / Parker Song

A cseh közszolgálati rádiónak adott, élőben sugárzott rádióinterjújában trágárkodott Miloš Zeman cseh elnök. Azt mondta, hogy a kormány "elkúrta" a szolgálati reformot. Emellett kurváknak minősítette a Pussy Riot tagjait, és azon is hangosan merengett, hogy a Pussy amúgy pinát jelent.

Az orosz punkzenekarra amúgy is nagyon haragszik, mert "botrányt keltenek egy pravoszláv templomban, majd politikai fogolynak kiáltják ki magukat".

Oroszország mellett Kína is téma volt. Zeman nemrég járt ott, és kifogásolta, hogy a jobboldal az eredmények helyett csak azzal foglalkozik, hogy az egykori Csehszlovákia két nagy oligarchacsoportja közül a J&T tulajdonában levő magángéppel utazott haza.

A riporteri kérdésre, hogy miért káromkodik ennyit, azt válaszolta, hogy legfőbb politikai ellenfele, Karel Schwarzenberg is rendszeresen használja a "szar" kifejezést, és hogy érte rajonganak "a prágai lumpenkávéházak" - hogy, hogynem, ez a cseh közbeszédben is az ellenzéki értelmiség állandó jelzője -, ezért "megpróbáltam én is a kegyeikbe férkőzni". Aztán hozzátette, hogy ez egyáltalán nem lehet sikeres, de "talán sikerülhet felbosszantanom őket". (Via MTI)