500 000 forintba kerül Bayer Zsoltéknak, hogy ótvar, hazug idiótának neveztek egy EP-képviselőt

Média
2014 november 05., 19:47
comments 151

Első fokon pert nyert Ulrike Lunacek osztrák zöldpárti EP-képviselő a Bayer Zsolt újságíró és az ECHO TV ellen indított becsületsértési ügyben. Bayer 2012 februárjában, az Echo TV Korrektúra című műsorában "ótvar, hazug idiótának" nevezte Lunaceket, hozzátéve, hogy amit a politikus mond, az "egy rohadt szemét hazugság egy rohadt szemét szájából".

Az osztrák politikus elsőként az Echo TV-nél tett panaszt, majd a magyar médiahatósághoz fordult, amely joghatóság hiányában elutasította az ügyet. A médiatanács döntését a bíróság is megerősítette. Lunacek ezután polgári pert indított Bayer ellen amelynek eredményeként a bíróság első fokon 500 ezer forint megfizetésére kötelezte az újságírót és az ECHO Tv-t.

Az EP zöld frakciójának szerdai közleménye szerint "a magyar igazságszolgáltatás lépéseket tett Bayer becsületsértő megnyilvánulásai ellen", Viszont a zöldek egyúttal aggodalmukat fejezték ki az alapjogok magyarországi erodálása, a jobboldali populizmus, a kisebbségek elleni hadjáratok és azok miatt, akik támogatják őket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.