Ez a legrégebbi ismert fénykép, amit egy emberről csináltak

kultúra
2014 november 05., 11:47
comments 41

A Mashable szép cikkben foglal össze mindent, amit arról a fényképről érdemes tudni, ami a világ eddigi tudomása szerint a legrégebbi olyan kép, amin van kivehető emberi forma.

Szó nincs portréról, a párizsi utcaképen éppen csak hogy fel lehet fedezni az apró alakokat. A képet 1838-ban készítette Louis Daguerre. A keresett figurák pedig balra lenn láthatóak, az út szélén, ahol egy férfinak épp tisztítják a cipőjét.

Így néz ki közelről:

kep02

Daguerre kezdetleges rögzítési módszere, amit később róla is neveztek el, meglehetősen lassú volt. Az expozíciós idő 7 perc volt, ezért is tűnik ennyire kihaltnak az utca. A többi ember és jármű túl gyorsan mozgott ahhoz, hogy rögzüljenek a felvételen. A cipőjét tisztíttató úr és a kicsit homályosabban látható cipőtisztító viszont elég ideig volt egy helyen ahhoz, hogy megmaradjanak az örökkévalóságnak.

A Boulevard du Templén készült a kép, amit a bűn sugárútjának is neveztek a korban, a sok ott elkövetett bűncselekmény miatt. III. Napóleon uralkodása alatt véghez vitt, Haussman által levezetett urbanizációs átalakításokban alaposan átalakították ezt a teret is.

A Mashable további nagyításokban egyéb, emberszerű alakokat is felfedezni vélt a képen, de ezek jóval bizonytalanabbak. Ezeket itt lehet megnézni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.