Ez a legrégebbi ismert fénykép, amit egy emberről csináltak

A Mashable szép cikkben foglal össze mindent, amit arról a fényképről érdemes tudni, ami a világ eddigi tudomása szerint a legrégebbi olyan kép, amin van kivehető emberi forma.

Szó nincs portréról, a párizsi utcaképen éppen csak hogy fel lehet fedezni az apró alakokat. A képet 1838-ban készítette Louis Daguerre. A keresett figurák pedig balra lenn láthatóak, az út szélén, ahol egy férfinak épp tisztítják a cipőjét.

Így néz ki közelről:

kep02

Daguerre kezdetleges rögzítési módszere, amit később róla is neveztek el, meglehetősen lassú volt. Az expozíciós idő 7 perc volt, ezért is tűnik ennyire kihaltnak az utca. A többi ember és jármű túl gyorsan mozgott ahhoz, hogy rögzüljenek a felvételen. A cipőjét tisztíttató úr és a kicsit homályosabban látható cipőtisztító viszont elég ideig volt egy helyen ahhoz, hogy megmaradjanak az örökkévalóságnak.

A Boulevard du Templén készült a kép, amit a bűn sugárútjának is neveztek a korban, a sok ott elkövetett bűncselekmény miatt. III. Napóleon uralkodása alatt véghez vitt, Haussman által levezetett urbanizációs átalakításokban alaposan átalakították ezt a teret is.

A Mashable további nagyításokban egyéb, emberszerű alakokat is felfedezni vélt a képen, de ezek jóval bizonytalanabbak. Ezeket itt lehet megnézni.

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.