Felfüggesztett börtönt kapott az Index stábjára támadó szélsőjobboldali férfi

bűnügy
2014 november 05., 08:13
comments 161

Még 2012 októberében támadták meg a Milla-tüntetésen forgató Index stábjának tagjait a téren ellentüntető szélsőjobboldali fiatalok.

A lap videórovatánál dolgozó Szász Barnát és az akkor még az Indexnél dolgozó Plankó Gergőt körbevették, szóváltás és némi lökdösődés után pedig Szászt úgy megütötték, hogy eltört az orra.

Az ütés hátulról jött, az újságírók nem látták, ki csapott oda, viszont akadt szemtanú, aki igen. Bár jelezte az esetet a rendőröknek, ők nem tettek semmit. Ezért lefotóztatta a támadót, és így sikerült később azonosítani. A rendőrség annak ellenére nem oszlatta fel amúgy az erőszakos ellentüntetést, hogy készenléti rendőrök nagy számban voltak a környéken. Azt, hogy a rendőrség mulasztott a helyzet kezelésekor, első fokon már a Kúria is kimondta.

Az Index felvétele a tüntetésről:

Kedden született elsőfokú ítélet a bántalmazási ügyben a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Az Index beszámolója szerint a vádlott sokáig tagadta, hogy ütött volna, de az utolsó pillanatban beismerő vallomást tett, és bocsánatot is kért. Ezt a bíróság enyhítő körülménynek vette, ahogy azt is, hogy kiskorú gyermeke van a vádlottnak.

Ugyanakkor súlyosbító körülmény volt, hogy egy "durván zsidózó, szóban és tettleg is agresszív tömeg tagjaként lépett fel". Ezért a bíróság a közösség tagja ellen elkövetett erőszakot is bizonyítottnak látta, a csoportos elkövetést viszont nem.

Azzal pedig, hogy a vádlott újságírót bántalmazott, a bíró szerint a vádlott jelentős érdeksérelmet okozott, hiszen ez az újságírókra félelemkeltő hatással bírhat.

A bíróság végül a vádlottat a kiszabható minimumra, két évnyi, öt évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. Mind az ügyészség, mind a védelem fellebbezett. (Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.