Ha a kormány nem száll le a civilekről, 36 milliárd forinttól esik el Magyarország

POLITIKA
2014 november 06., 11:42
comments 218

A norvég nagykövet, Tove Skarstein volt Kálmán Olga vendége az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A téma természetesen a Kehi-jelentés utáni helyzet volt.

De mindezek előtt még szó volt a közelmúlt korrupciós ügyeiről is. A nagykövet arról beszélt, hogy mivel nagyon kevés norvég cég dolgozik Magyarországon, ezért ők nem találkoztak konkrét korrupciós ügyekkel. Ugyanakkor az üzleti közösség tagjaitól hallottak történeteket arról, hogy a korrupció egy létező jelenség Magyarországon.

Kérdés volt az is, hogy legutóbbi pályázat idején a Századvég is jelentkezett az Ökotárs helyére a norvég civil pénzek kezelésére. A Századvég a nagykövet elmondása szerint valóban jelentkezett, és a magyar kormányzat nagyon szerette volna, ha ők végezhették volna a civil pénzek elosztását. De nem rendelkeztek a megfelelő tapasztalattal, és túl közel voltak a kormányhoz ahhoz, hogy független civil szervezetként tekintsenek rájuk, ezért nem ők nyertek a pályázaton.

Skarstein egyben ismét kiállt az Ökotárs Alapítvány mellett. Velük szerződtek, és ezen nem is akarnak változtatni, mondta el.

A Kehi-nyomozás jogosságát és magát a jelentést nem fogadják el. Ezért nem is jön Lázár János meghívására az illetékes Vidar Helgesen miniszter Budapestre. Ezzel együtt nyitottak arra, hogy találkozzanak a magyar kormány tagjaival, mondjuk Brüsszelben. Viszont semmiféle változtatásra nem hajlandóak a Kehi-jelentés alapján.

A nagykövet arról beszélt, hogy alapelv számukra, hogy nem fogadják el a Kehi-vizsgálatát, függetlenül a jelentés tartalmától. Természetesen elolvassák azért a szöveget, de nem akarják olyan dokumentumként kezelni, ami egy párbeszéd alapja lehetne.

A norvégok amúgy maguk is átvilágítják a civil pénzek kezelését, ahogy korábban is többször megtették már. Erre egy független brit könyvvizsgáló céget kértek fel. A Kehi-jelentéssel az is a bajuk, hogy szerintük ott előbb volt meg a végkövetkeztetés, és aztán ehhez gyártottak egy jelentést. De természetesen ha a brit cég bármiféle rendellenességet vagy visszaélést találna, azt kezelni fogják, mondta még el a nagykövet.

Aki egyben jelezte a magyar kormánynak, hogy ha nem hagyják az Ökotárs Alapítványt, hogy befejezze a munkáját, amire a norvég kormánnyal szerződött, akkor attól a korábban már felfüggesztett 36 milliárd forinttól is eleshet a magyar állam, aminek a kiosztását a magyar kormány felügyelte. Ennek a pénznek a sorsáról itt írtunk korábban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.