Megindult a Terra Invest felszámolása

gazdaság
2014 november 07., 06:12
comments 34

Sikertelen csődeljárást követően október közepén elindult a külső Váci úti Európa Center üzleti és logisztikai parkot megvalósító Terra Invest Zrt. felszámolási eljárása, a hitelezők november 26-ig jelenthetik be követeléseiket a kijelölt felszámoló Mudis Kft.-nél - írja a napi.hu.

A magyar milliárdos Wicha József cégébe 2006-ban 3,119 milliárd forintos alaptőke-emeléssel 48,98 százalékos részvényes lett a Magyar Fejlesztési Bank Fejlesztési Tőkealap is, ez meg az államé, így az állam is bukhat a mostani felszámoláson. Ráadásul a társaság 2008-ban 402 millió forint uniós támogatást is nyert.

Most 10 milliárdos hiteltartozás okozta a cég vesztét.

A napi.hu összegzése szerint a Terra Invest csődjéhez a 2008-as ingatlanpiaci és hitelválság vezetett, hiszen a recesszióban megcsappant az üzleti parki szolgáltatások iránti kereslet, ráadásul a cég a legtöbb beruházását devizahitelből fedezte, így a törlesztői is elszálltak. 2014 januárjában indult ellene csődeljárás, de nem sikerült megegyezni a hitelezőkkel, így most megindult a cég felszámolása.

A Terra Invest ingatlanforgalmazó és beruházó cég volt, ez működtette például a külső Váci úti Európa Center üzleti és logisztikai parkot is, de a Terrát tulajdonló Wis Holding részese volt többek közt a Római Wellness Otthon (Római-parti üdülő- és lakópark), az ötcsillagos sárvári Spirit Hotel Thermal Spa és a miskolci biomassza fűtőmű építésének is.

A miskolci Wicha József fűtésszerelőként kezdte, majd az építőiparban gazdagodott meg, később ingatlanfejlesztések és energetikai beruházások következtek. Wicha a napi.hu listáján a 64. leggazdagabb magyar volt 2014-ben 10,2 milliárd forintra becsült vagyonnal.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.