A felháborodás hétvégéje

politika
2014 november 08., 08:00
comments 245

Politikailag igencsak tűlfűtött hetet zárunk vasárnap. Kiderült, hogy Vida Ildikó, a NAV elnöke, és más, meg nem nevezett NAV-osok rajta vannak az USA beutazástilalmi listáján, tehát az amerikaiak korruptnak gondolják őket. Vida elmondta azt is, hogy szólt a kormánynak a kitiltásáról, pedig eddig több kormánytag is tagadta ezt.

Ezt a mozgalmas hetet nem hagyják szó nélkül a magyar állampolgárok sem: a hétvégére több tüntetést is meghirdettek.

November 8. 14:30, Regnum Marianum kereszt - József nádor tér

Ez egy autós tüntetés, az a neve, hogy AUTÓSBLOKÁD - POLGÁRI ENGEDETLENSÉGGEL AZ ÉLETÜNKÉRT. A szervezők magánszemélyek, és nincs is túl sok visszaigazoló (256), de ha ők mind autóval jönnek, az okozhat közlekedési fennakadásokat. A résztvevők a Regnum Marianum kereszttől a József nádor térre vonulnak, és ott egyesülnek a hatkor kezdődő tüntetéssel. Aztán (legalábbis a leírásban ez van) három napos félpályás útzárt szerveznek a Deák téren.

November 8. 17 óra, Kossuth tér

Kossuth tériek - Az Első Menet - ez a név. 298 visszaigazoló van. A leírás szerint a Kossuth téri tüntetők megkezdik csatlakozásukat a többi tüntetéshez, ezért igazából csak gyülekeznek ötkor a Kossuthon, és onnan átvonulnak a József nádor térre. Sajnos nem írják, hogy melyik utcán vonulnak.

November 8. 18 óra, József nádor tér

Tüntetés a Világra szóló korrupció és a Jogtalanságok ellen! - ez a tüntetés neve. Szervezőként a Több Millióan az Internet Adó és a Jogtalanságok Ellen nevű Facebook-oldalt jelölték meg. (Én tudom, hogy az internetadó egy szó, de ők így írták, nincs mit tenni.) Eddig 2300 visszaigazoló van, az esemény leírásában nincs arról szó, hogy vonulnának is.

November 9. 18 óra, Dob utca - József nádor tér

Mondjon le Vida Ildikó és a kitiltott NAV vezetés! - ezt követeli már 9100 visszaigazoló a hétvége valószínűleg legnagyobb tüntetésén. A szervező az 1000 milliárdan a tisztességes adózásért nevű Facebook-csoport. A terv szerint hatkor a NAV Dob utca 75-81. szám alatti épületénél lesz gyülekező (itt van a kiemelt adózók igazgatósága, bár Vida Ildikó és alelnökei pont nem itt dolgoznak), majd innen vonul a tömeg a József nádor térre, a Nemzetgazdasági Minisztérium elé. Pontos útvonalterv itt sincs, de a posztok szerint a rendőrség már engedélyezte a tüntetést. Erős a gyanúm, hogy így vonulnak majd.

A térképen megjelölt helyek környékén érdemes lezárásokra számítani!

+1: November 9. 17 óra, Pécs Hal tér

Adózzunk a NAV-nak - Pár keresetlen szóval. Tüntetés a pécsi NAV előtt, egyelőre 580 visszaigazolóval. Szervező: Pécsnek Hangja Van.

A BKK közleménye a szombati változásokról:

Kérjük, aki a vonulás ideje alatt a belvárosban közlekedik, a gyors és kényelmes utazás érdekében a felszíni járatok helyett válassza az M1-es, az M2-es, az M3-as vagy az M4-es metróvonalat.

A rendőrség a demonstráció miatti lezárások mértékét a résztvevők számától teszi függővé, ezért a BKK csak tervezett információkat adhat a forgalomkorlátozásokról. Várhatóan kisebb-nagyobb mértékben módosul a 4-es, a 6-os villamos, a 9-es, a 15-ös, a 16-os, a 20E, a 30-as, a 30A, a 105-ös, a 115-ös, a 230-as, a 914-es, a 914A, a 916-os, a 931-es, a 950-es és 979-es autóbuszok és a 70-es, a 73-as, a 75-ös, a 76-os és a 78-as trolibuszok közlekedése.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.