Egy mexikói bűnbanda tagjai beismerték a 43 eltűnt diák meggyilkolását

bűnügy
2014 november 8., 6:37
comments 29

Szeptember 26-án egy tanítóképzős diákokkal teli buszt tűz alá vett egy mexikói rendőri egység, majd a diákok eltűntek. Mexikóban országos felháborodáshoz vezetett az eset, több tüntetések tízezrek követelték, hogy a hatóságok sürgősen derítsék fel az ügyet. Egy Guerrero tartományi főváros kormányzati épületeit fel is gyújtották a dühös tüntetők, ezután még a mexikói elnök is megszólalt az ügyben.

A nyomozás sokáig semmilyen eredményt nem hozott, néhány napja azonban kiderült, hogy a rendőrök, akik elhurcolták a diákokat, mexikói bandákkal hozhatók kapcsolatba. Sőt, a gyanú szerint a rendőröket a Guerrero államban található Iguala város (ide jártak a tanítóképzősök) polgármestere és a felesége bérelték fel.

A rendőrök később átadták a diákokat egy helyi bűnbanda tagjainak, akik végeztek velük, majd egy szeméttelepen elégették a hullákat, a maradványokat pedig egy folyóba dobták.

Ezek közül a maradványok közül már megtalált valamennyit a mexikói rendőrség, ezután hallgatta ki gyanúsítottként a feltételezett tettes bűnbanda tagjait. Közülük hárman beismerték a bűntényt. A maradványok DNS-azonosításában Mexikó külföldi segítséget kér, mert Guerrero lakosai már nem bíznak a helyi igazságszolgáltatásban. Míg nem lesz pozitív a DNS-összehasonlítás eredménye, a 43 diákot továbbra is eltűntként kezeik.

A múlt hónapban két bérgyilkos is bevallotta, hogy a diákok közül 17-et ők öltek meg, és ástak el egy tömegsírban, de a tömegsírban lévő maradványok egyike sem egyezett a keresett diákokéval.

Ha a bandatagok vallomásuk igaznak bizonyul, akkor ez a 2006 óta tartó Mexikó drogháborúk egyik legvéresebb tömegmészárlása, és különösen szörnyűvé teszi, hogy politikusok is érintettek lehetnek benne. Igula azóta menesztett polgármesterét és feleségét Mexikóvárosban fogták el, mikor már egy hónapja menekültek. A vád szerint azért küldték a lefizetett rendőröket a diákokra, mert attól tartottak, hogy azok meg akarják zavarni a polgármestert feleségének egyik beszédét, amit a helyi gyermekvédelmi hatóság elnökeként tartott. (AFP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt