Benyújtották a törvényjavaslatot, ami kinyírhatja a hitelezést Magyarországon

gazdaság
2014 november 11., 15:52
comments 81

A kormány a "fair bankrendszerről" szóló törvényjavaslatot tárt ma a parlament elé. A törvény elfogadása esetén minden meglévő és új lakossági hitelszerződésre érvényes lesz.

És a törvény értelmében csak referenciaalapú és legalább három évig fix kamatozású hitelek lehetnek érvényben Magyarországon.

A javaslatot itt lehet elolvasni.

Korábbi cikkünkben részletesen foglalkoztunk a törvénytervezettel, még azután, hogy Rogán Antal bejelentette a kormány terveit.

A javaslatban szereplő, meglehetősen szigorú szabályozás főbb pontjai:

  • a fogyasztói kölcsönszerződéseknél a bankok csak háromévente változtathassanak a kamaton, kamatfeláron,
  • akkor is csak úgy, hogy azt egy olyan útmutató alapján csinálják, amit a jegybank korábban jóváhagyott, és egyébként
  • más díjakat csak az infláció mértékével változtathatnának meg a bankok, továbbá
  • a késedelmi kamat mértékét is maximálnák, de még nincs vége, mert
  • ingyenes kölcsönszerződés-felmondási jogot biztosítanának a hitelfelvevőknek háromévente.

A törvényi védelem persze hasznos, viszont az ilyen lépések komolyan elijeszthetik a bankokat attól, hogy bárkinek hitelezzenek, hiszen ez jóval kockázatosabbá válik a számukra.

Hogy mi az egész törvénytervezet legnagyobb veszélyforrása, azt Kasnyik Márton kollégám egy bekezdésben összefoglalta:

Ha három évre változatlan kamattal kell számolniuk a bankoknak, akkor azokat, amikor kiutalják őket, szintén három éves forrásokkal kell fedezniük. Márpedig egy forrás minél hosszabb, annál drágább, hiszen annál több idő alatt lehetségesen beütő kockázatokkal számolni. Ha viszont csak magasabb kamattal tudnak a bankok hitelt adni, az már önmagában csökkenti a hitelkeresletet, és egyébként a hitel vissza nem fizetésének kockázatát is emeli.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.