Belgrádban ünnepelték a meghalni hazaengedett Seselj vajdát

2014 november 12., szerda 12:13
AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC

Megérkezett Belgrádba a háborús bűnökkel vádolt Vojislav Seselj, akit a hágai Nemzetközi Törvényszék súlyos egészségügyi állapotára való tekintettel ideiglenesen szabadon engedett. Seselj már az Amszterdamból Belgrádba tartó repülőúton kijelentette: a politikát most fontosabb ügynek tartja a gyógykezelésénél.

A szerbiai közszolgálati televízió helyszíni tudósítása szerint az ultranacionalista Szerb Radikális Párt (SRS) elnökét több százan - zászlókat lengetve, valamint szerb nacionalista és csetnikdalokat énekelve - várták a belgrádi Nikola Tesla repülőtéren.

A háborús bűnökkel vádolt Seseljnél tavaly diagnosztizáltak vastagbélrákot, majd meg is műtötték, egy hónappal ezelőtt azonban áttéteket találtak a máján, és egészségi állapota is jelentősen romlott. Az ideiglenes szabadon bocsátást a törvényszék azzal indokolta, hogy a hágai börtönben nem tudnák a megfelelő módon kezelni a beteget. A szerb kormány kezességet vállalt arra, hogy vádlott a szabadon bocsátást követően nem léphet majd kapcsolatba tanúkkal vagy áldozatokkal, s azonnal visszatér Hágába, ha a bírói testület ezt kéri. Az SRS mindesetre november 15-re a Belgrádba nagygyűlést szervez, amelyen beszédet mond Seselj is.

Seselj majdnem 12 évet töltött Hágában. 2003 elején önként adta fel magát a Nemzetközi Törvényszéken, pere azonban csak 2007-ben kezdődött. Többek között azzal vádolják, hogy felelős az 1991 és 1994 között Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban és a Vajdaságban elkövetett szerb háborús bűncselekményekért. Ezeket a bűnöket félkatonai szervezetek követték el, Seseljnek pedig jelentős szerepe volt a toborzásukban: nacionalista gyűlöletbeszédei - amelyek gyakran a vajdasági magyarokat is célba vették - hozzájárultak az etnikai feszültségek szításához. (MTI)