Sikeresen landolt a Philae

Reggel fél tízkor vált le a Rosetta űrszondáról a Philae leszállóegység. Az egység egy minilaboratórium, ami hét óra zuhanás után éri el Csurjumov-Geraszimenko üstökös felszínét. A Rosetta 10 éve indult, és 6,5 milliárd kilométert tett meg, hogy először landoljon az emberiség egy üstökösön. A szakemberek 50 százalékosra becsülik a sikeres leszállás esélyét az Európai Űrkutatási Hivatal (ESA) darmstadti irányítóközpontjában. A problémát jelenleg az jelenti, hogy nem sikerült beindítani azt a rendszert, ami megakadályozza, hogy a Philae landoláskor visszapattanjon az üstökös felszínéről. A landolás fél öt körül történik, de 28 perc alatt érik el a Földet a szonda rádiójelei. A Rosetta 20 kilométeres magasságban kering az üstökös körül.

A landolás egyelőre rendben zajlik, egy előre felprogramozott szisztéma szerint. A Földről már nem tudnak beavatkozni, ha valami hiba történne.

Update: a Philae sikeresen landolt a Csurjumov-Geraszimenko üstökösön.

Itt lehet követni az élő streamet. 

Az első kép a Rosetta és a Philae különválása után:

-

Az üstököst 1969. szeptember 11-én fedezte fel Klim Csurjumov.

Az első kép a leszálló Philae szondáról:

SPACE-EUROPE-ASTRONOMY-COMET-SEPARATE

 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.