Lázár János: A norvégoknak az a baja, hogy nem tudták megbuktatni a magyar kormányt

politika
2014 november 12., 16:22
comments 718

Hosszú, sok kérdésre kiterjedő interjút adott Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter Bencsik András lapjának, a Magyar Demokratának.

A témák között hangsúlyos helyen szerepelt a norvég - magyar konfliktus, ami a civil szervezetek sorsáról döntő Ökotárs Alapítvány elleni támadások után alakult ki. Az interjúban Lázár az eddiginél keményebb hangnemet ütött meg a norvégokkal szemben. Az ügy előzménye, hogy a Kehi-vizsgálat lezajlása után Lázár Budapestre hívta az ügyért felelős norvég minisztert, Vidar Helgesent, aki azonban ezt visszautasította, arra hivatkozva, hogy a Kehi jogkörét és vizsgálatát hitelességét Norvégia nem fogadja el. Ezért helyette saját vizsgálatot rendeltek egy független brit könyvvizsgáló cégtől.

Lázár a konfliktusról az interjú egy pontján azt mondja:

"Meglehet, a norvégok rosszul viselik, hogy az a pénz és energia, amit 2010 és 2014 között a mostani kormány megbuktatására fordítottak, feleslegesnek látszik."

Később Lázár az amerikai kitiltási botrányért a magyar panaszkodókat is hibáztatja:

"Számos korábbi példa is mutatta, hogy a vesztes politikai, gazdasági körök fogták magukat és telesírták sérelmeikkel a világot. Korábban Berlin vagy Brüsszel volt a célállomás és az európai lapokat használták, utóbb viszont egyre inkább Washington és az amerikai média jött divatba. Az igazán sajnálatos viszont az, hogy egyes külföldi politikai vagy sajtókörök a panaszkodónak látszók állításait tényként kezelik, ezeket visszhangozzák a megszólalásaikban, az írásaikban. És mindezt anélkül, hogy minket megkérdeznének."

A norvég-magyar kormány közötti konfliktus megértéséhez fontos adalék, hogy a Kehi-ellenőrzés lefolytatása miatt Norvégia továbbra is befagyasztva tartja azt a 36 milliárd forintot, aminek sorsáról nem az Ökotárs, hanem a magyar állam dönthetett, és ami főleg környezetvédelemre és infrastruktúrafejlesztésre mehetett volna el.

Lázár János a szerdai kormányszóvivői sajtótájékoztatón (MTI/Kovács Attila)

Ezt a lépést korábban többször kifogásolta a kormány, nevezték zsarolásnak is. Lázár a mostani interjúban arról beszélt, hogy ezek a pénzek nem adományok, hanem a norvégok különféle EU-s kereskedelmi kedvezményekért és vámmentességért cserébe adják mindezt, "kötelező érvénnyel".

A fellépésük pedig Lázár elmondása szerint indokolt volt, mivel a támogatásokkal kapcsolatban megkeresték őket civil pályázók, akik nem tudtak sikerrel indulni a norvég pénzekért. És a vizsgálat után azt találták, hogy

"pénzosztók nem az eredetileg lefektetett szempontok alapján osztották a támogatást. A norvégok által erre kijelölt szervezetek, így az Ökotárs és mások meghamisították a pontozást, az objektív bírálatot, és vélelmezhetően leginkább saját ismeretségi körüknek adták a pénzeket. Pitiáner módon belenyúltak a kasszába is és saját kiadásaikra költöttek a rájuk bízott összegből. Magyarul, visszaéltek a norvégok pénzével és áttételesen a magyar adófizetők bizalmával."

- mondja erről a miniszter. A vizsgálatról, a Kehi megállapításairól és arról, hogy mindezt miért nem tartották megalapozottnak a civil szervezeteknél, korábban számos cikkben foglalkoztunk.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt