A nap csodája: Szijjártó Keletinyitás Péter kritikus volt az oroszokkal

Szépen lassan azért csak-csak megváltozik a magyar és a szlovák álláspont az Oroszország elleni EU-s szankciókkal kapcsolatban - ez derül ki a Financial Times cikkéből.

Mivel az EU tagállamai közül Magyarországnak és Szlovákiának viszonylag jelentős orosz gazdasági kapcsolatai vannak, ez a két ország ellenezte leginkább az Oroszország elleni szankciókat, és érvelt azok enyhítése mellett. Mára azonban Budapesten és Pozsonyban is fordulni látszik a hangulat. Andrej Kiska, Szlovákia új elnöke nemrég egy beszédében azt mondta, hogy ha a diplomácia nem működik, akkor bizony szankciókkal kell megmutatni Putyinnak, hogy az EU képes lépéseket tenni az orosz agresszió ellen.

A lap idézi Szijjártó Péter külügyminisztert is, aki

elfogadhatatlannak nevezte Oroszország közelmúltbéli akcióit,

és azt mondta, hogy Magyarország a közös álláspontot képviseli majd a szankciók ügyében.

„A Közép-Európában élők tudják, milyen az, amikor az embernek olyan szomszédja van, mint a Szovjetunió, és soha többé nem akarjuk ezt újra átélni. A nagy és erős országoknak kell előállniuk a javaslataikkal, és számíthatnak a támogatásunkra minden megoldás tekintetében, ami gyors megoldást kínálna a jelenlegi konfliktusra.”

Ezt mondta Szijjártó Péter.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.